Einstein

1996, Peter Jones, 90 minuten

Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 1996. Documentaire van Peter Jones. Met o.a. Andrew Sachs, Robert Schulmann, Françoise Balibar, Julian Barbour en Martin Klein.

VPRO Cinema

Boeiende en begrijpelijke documentaire over Albert Einstein (1879-1955), een van de belangrijkste wetenschappelijke onderzoekers van de twintigste eeuw. Al was hij slechts een middelmatig student (hij leed aan dislexie), toch blonk hij uit in wiskunde en wou hij weten wat dingen doet bewegen. Zo ontdekte hij al op jonge leeftijd het electro-magnetische veld. Licht fascineerde hem en hij zou er de snelheid van vaststellen. Dan volgden traagheid, versnelling en zwaartekracht, het kurven van het licht door invloed van de zwaartekracht, de relativiteitstheorie. Zijn formule E=mc[KA15]2 veranderde de hele fysica. Hij was de eerste superster uit de wereld van de wetenschap, maar zijn liefdesleven was een puinhoop. In 1933, bij de opkomst van het nazisme, emigreerde hij naar Amerika en zou de Duitse bodem nooit meer betreden. Acteur Andrew Sachs speelt de rol van Einstein om bepaalde verklaringen duidelijk te maken. Zijn ontdekkingen worden op verstaanbare wijze getoond d.m.v. animatiefilm. Thomas Levenson schreef het scenario en commentaar werd ingesproken door Jo Unwin. Brian McDairmant filmde het origineel beeldmateriaal. Stereo.

credits

Regie:
Peter Jones
Cast:
Andrew Sachs, Robert Schulmann, Françoise Balibar, Julian Barbour, Martin Klein, Gabrielle Oppenheim, Michio Kaku, Abraham Pais
Scenario:
Thomas Levenson
Productie:
Peter Jones, Thomas Levenson, Paula Apsell
Muziek:
Ray Loring
Jaar:
1996
Genres:
Documentaire, Biografie
Landen:
Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

Einstein (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer