Spanje 1991. Komedie van Manuel Gutiérrez Aragón. Met o.a. Fernando Rey, Alfredo Landa, Héctor Alterio, Esperanza Roy en Lina Canalejas.

VPRO Cinema

Alonso Quijada (Rey) is gefascineerd door het ridderschap. Als hij op een dag de helderheid van geest verliest, ziet hij zichzelf als glorierijke ridder die door het land zwerft om het onrecht te bestrijden. Zijn oud paard wordt het trotse ros Rosinante en hij herdoopt zichzelf tot Don Quichotte de la Mancha. Hij ontmoet de arme Sancho Panza (Landa) die hij bevordert tot zijn schildknaap. Als hij dan nog zijn Dulcinea (Roy) ontmoet heeft hij eindelijk het doel van zijn leven bereikt: haar tot de zijne maken. Schitterende, getrouwe bewerking van de klassieker van Miguel de Cervantes, subliem vertolkt door Rey, die duidelijk ziek is, maar die dit tot een onvergetelijk voordeel uitbuit. Hij domineert de hele film moeiteloos. Zijn 'Don Quichotte' is gewoonweg de figuur die Cervantes op papier neerzette. Het is duidelijk dat niets bij deze film aan het toeval werd overgelaten. Een hoogstaande productie, gefilmd op schilderachtige lokaties, met sterke acteurs. De hier en daar langdradige fragmenten nemen we er graag bij. De roman werd tot scenario bewerkt door Camilo José Cela Conde en Fernando Corugedo. Prima fotografie van Teo Escamilla. Oorspronkelijk uitgezonden in vijf delen: een van 85m en vier van 55m. Stereo.

credits

Regie:
Manuel Gutiérrez Aragón
Cast:
Fernando Rey, Alfredo Landa, Héctor Alterio, Esperanza Roy, Lina Canalejas, Daniel Martin, Antonio Gamero, Miriam Canovas, Francisco Merino, Manuel Alexandre, Emma Peñella, José Luis Pellicena, Fermin Reixach, Aitana Sánchez-Gijón, Rafael Alfonso
Productie:
Emiliano Piedra, Emiliano Otegui
Muziek:
Lalo Schifrin
Jaar:
1991
Alt. titels:
Quijote, El
Genres:
Komedie, Avonturenfilm, Historische film, Familiefilm
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Ridderfilm, Satire, Familiefilm
Landen:
Spanje

op televisie
0 uitzendingen

El Quijote (1991) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken