Varian Fry: Der Schindler der Künstler

1998, David Kerr, 50 minuten

Verenigd Koninkrijk/Duitsland 1998. Documentaire van David Kerr. Met o.a. Richard Schwartz, Miriam Davenport, Justus Rosenberg, Jean Gemahling en Marcel Verzeano.

VPRO Cinema

De Amerikaanse journalist Varian Fry (1908-1967) kwam in 1940 naar Frankrijk. Als voorvechter van de mensenrechten was hij reeds in de jaren 1930 getuige van wat de nazi's de joden aandeden. In het Frankrijk van het Vichy-regime slaagde hij erin om 2.500 mensen uit de handen van de nazi's te houden, w.o. enkele van de belangrijkste door de Duitsers gezochte kunstenaars van de twintigste eeuw, zoals André Breton, Max Ernst, Heinrich Mann, Marc Chagall en Leon Feuchtwanger. Op gevaar voor eigen leven smokkelde hij en zijn kleine groep medewerkers hen het land uit via Spanje. Officiëel kreeg hij nooit hulp van Amerika, daar het land niet in oorlog was met Duitsland. Het was erg frustrerend voor Fry dat hij vele, minder bekende, kunstenaars niet kon redden wegens gebrek aan financiële middelen. De film wisselt foto's, archiefopnamen en beelden van de holocaust af met getuigenissen van mensen die het meegemaakt hebben, w.o. medewerkers als Miriam Davenport en Richard Schwartz, die als gids fungeert om de belangrijke plaatsen in Marseille te tonen van waaruit Fry opereerde. Dit boeiende portret van een minder gekende 'Schindler' werd meermaals bekroond op documentaire festivals. Kerr schreef zelf het scenario. Montage is van Julia Meadows en achter de camera stonden Douglas Hartington, Richard Humeroft, Simon Fanthorpe en Fred Fabre.

credits

Regie:
David Kerr
Cast:
Richard Schwartz, Miriam Davenport, Justus Rosenberg, Jean Gemahling, Marcel Verzeano, Charles Fawcett, Diego Masson, Stephanie Barron, Carel Sternberg, Warren Christopher
Productie:
Ute Charissé, Grunert. Olaf
Jaar:
1998
Alt. titels:
Schindler der Künstler, Der, Passeur d'artistes, Le
Genres:
Documentaire, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Holocaust, Oorlogsfilm
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Reageer