Yoyes

1998, Baltasar Magro, 55 minuten

Spanje 1998. Documentaire van Baltasar Magro. Met o.a. Philippe Etcheverry, Ana Zurutuza, Juan-Miguel Goiburu, Juanita Mendiola en Isa Gonzalez-Katukrain.

VPRO Cinema

Een portret van Maria Dolores Gonzalez, bijgenaamd Yoyes, de eerste vrouw die het in de jaren 1960 tot een leidende functie bracht binnen de ETA. Ze was een eenvoudig, aantrekkelijk meisje en de makers van de documentaire trachten de reden uit te zoeken waarom ze een politieke activiste werd. Ze praten met mensen die haar kenden, meestal ex-leden van de ETA, die hier voor de eerste keer openlijk over hun verleden durven praten. Zo wordt duidelijk waarom ze in 1977 in vrijwillige ballingschap vertrok, een daad die voor haar medestrijders gelijk stond met verraad. En dat dit onvergeeflijk was werd duidelijk toen Yoyes elf jaar later voor een feest terugkeerde naar haar familie in Ordizia en voor de ogen van haar vierjarig kind door ex-collega militanten doodgeschoten werd. De film zit vol pakkende beelden die soms schokkend gewelddadig zijn en die de strijd van de ETA met de overheid illustreren. Het geheel wordt opgefleurd met fragmenten uit haar dagboek en gedichten. Een vrouw die, zelfs als je het niet eens bent met haar daden, een onvergetelijke indruk nalaat. Magro en Lisardo Garcia Bueno schreven het scenario naar een idee van Jorge Martinez Reverte. J.J.Martin Salazar stond in voor de montage en Andreas Menendez schoot het nieuwe filmmateriaal.

credits

Regie:
Baltasar Magro
Cast:
Philippe Etcheverry, Ana Zurutuza, Juan-Miguel Goiburu, Juanita Mendiola, Isa Gonzalez-Katukrain, Lourdes Auzmendi, Nacho Arregui, Alberto Figueroa, Anne Etcheverry, Rocio Diaz Escobar, Asun Gonzalez-Katarain, Loli Gonzalez
Scenario:
Lisardo Garcia Bueno
Productie:
Lisardo Garcia Bueno, Mario Del Olmo, Jesus Acebes
Schrijver:
Jorge Martinez Reverte
Jaar:
1998
Alt. titels:
Leben für die ETA, Ein, Existence vouée à l'ETA, Une, ETA
Genres:
Documentaire, Biografie
Trefwoorden:
Politiek
Landen:
Spanje


op televisie
0 uitzendingen

Yoyes (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer