Duitsland 1998. Documentaire van Roland May. Met o.a. Robert Jungbluth, Judith Holzmeister, Artur Brauner, Jacques Orth en Helmut Käutner.

VPRO Cinema

Curt J[KA3]urgens was in de eerste plaats een levensgenieter. Geboren in 1912 groeide hij op in Berlijn, waar hij droomde van een loopbaan als journalist. Het lot besliste echter anders. Zijn toekomst lag duidelijk op de planken. In 1935 betrok Willi Forst hem bij de productie van DIE KOENIGSWALZER, waarin hij zijn eerste rolletje speelde. Kort voor het uitbreken van WOII trok hij naar Wenen waar hij een ster werd op de planken. Van de oorlog of de politiek trok hij zich niets aan. In 1955 werd hij de lieveling van het Duitse publiek met DER TEUFELS GENERAAL. In een door de oorlog verscheurd Duitsland stond hij model voor een zuivere held, een man in wie de gemiddelde Duitser weer kon geloven. Een jaar later stal hij het hart van de Fransen door zijn rol in ET DIEU CREA LA FEMME met een nog onbekende Brigitte Bardot. Hij werd internationaal een van de meest gezochte acteurs en hij was de enige die erop stond zichzelf te synchroniseren in het Duits, Frans en Engels. Hij had tevens de faam een onverbeterlijke Casanova te zijn. Hij trad vijf maal in het huwelijk, o.a. met Eva Bartok, Judith Holzmeister en Simone Bicheron. Na een zware hartoperatie acteerde hij nog een laatste maal in de schitterende Duitse tv-productie COLLIN (1981). In 1982 moest hij met de dood de tol betalen van zijn uitbundige levenswijze. May schreef zelf het scenario. Commentaar werd ingesproken door Patrick Blank en Uwe Müller. Christian Minder stond in voor de montage en Peter Klotz verzorgde de fotografie.

credits

Regie:
Roland May
Cast:
Robert Jungbluth, Judith Holzmeister, Artur Brauner, Jacques Orth, Helmut Käutner, Gyula Trebitsch, Susi Nicoletti, Gunter Fette, Raymond Gérôme, Margie Jürgens
Productie:
Kirsten Burckschat, Gustav-Adolf Bähr, Helfried Spitra, Gerolf Karwath, Heribert Schneiders
Camera:
Peter Klotz
Jaar:
1998
Alt. titels:
Curt Jürgens, Jürgens, Curt
Genres:
Documentaire, Biografie
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Legenden - Curt Jürgens (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken