Legenden: Enrico Caruso

1998, Birgit Kienzle, 45 minuten

Duitsland 1998. Documentaire van Birgit Kienzle. Met o.a. Umberto Davide, Eric Murphy, Ricardo Caruso, Umberto Ricci en Luciano Pituello.

VPRO Cinema

Enrico Caruso (1873-1921) was de eerste superster van de grammofoonplaat. Nog steeds wordt hij jaarlijks herdacht door duizenden oude en jonge fans. Voor de Italianen werd hij het bewijs dat een gewone jongen uit Napels het internationaal kon maken en zelfs de top kon bereiken in de VS. Zijn priv[KA1]e- leven was echter minder fraai. Hij was een levensgenieter, hield van drank en vrouwen, maar kwam nooit de breuk teboven met zijn eerste vrouw Ada, ook al hertrouwde hij in 1918 met de Amerikaanse Dorothy, met wie hij nog een dochtertje, Gloria, kreeg. Hij had een zwakke gezondheid, maar stopte niet met optredens. Tijdens een recital in New York stortte hij in elkaar. Op weg naar het hospitaal stierf hij. We bezoeken de plaatsen die belangrijk waren in het leven van Caruso, zien enkele zeldzame filmopnamen met hem en krijgen fragmenten uit DAS WUNDER EINER STIMME (1951) en THE GREAT CARUSO (1953), twee biografische films. Bovendien krijgen we Caruso te zien in een van de weinige stomme films die hij als acteur maakte, MY COUSIN (1919), waarin hij een dubbele rol speelde. De film flopte echter omdat het publiek zijn stem miste. Kienzle schreef het scenario en Patrick Blank en Gerd Andresen leverden het commentaar. Montage is van Renate Nebe. Fotografie van Ioannis Anastasopoulos.

credits

Regie:
Birgit Kienzle
Cast:
Umberto Davide, Eric Murphy, Ricardo Caruso, Umberto Ricci, Luciano Pituello, Robert Tuggle, Aldo Mancusi, Mario Del Fante, José Maria Carreras, Umberto Sindaco
Productie:
Kirsten Burckstadt, Gustav-Adolf Bähr, Helfried Spitra, Gerolf Karwath, Heribert Schneiders
Camera:
Ioannis Anastasopoulos
Jaar:
1998
Alt. titels:
Enrico Caruso, Caruso, Enrico
Genres:
Documentaire, Biografie, Muziek
Trefwoorden:
Klassieke muziek
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Legenden: Enrico Caruso (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer