Charles Chaplin: Pay Day

1922, Charles Chaplin, 28 minuten

Verenigde Staten 1922. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Phyllis Allen, Mack Swain, Edna Purviance en Sydney Chaplin.

VPRO Cinema

Metselgast Charlie komt weer eens te laat op zijn werk en zijn baas (Swain) kan niet vertederd worden door de bloem die hij hem schenkt. Ondanks het zware karwei dat hij moet uitvoeren als straf merkt Charlie toch de knappe dochter (Purviance) op van zijn baas. Na nog wat moeilijkheden met o.a. de lift en de banaan van de baas, is het eindelijk zover. Het is betaaldag, maar in Charlie`s enveloppe zit te weinig geld. Maar lang blijft deze niet in zijn bezit. Eens buiten staat zijn grimmige echtgenote (Allen) te wachten, die de enveloppe in beslag neemt. Charlie knijpt er echter tussenuit met haar geldbeugel en gaat met enkele maten op stap. Alvorens hij zal thuisgeraken moet hij nog heel wat hindernissen overwinnen (o.a. het nemen van een tram) en thuis zit vrouw-lief te wachten. Geen erg originele, maar wel zeer leuke korte film waarin we alle tics terugvinden die we van Chaplin verwachten, maar dan uitgewerkt aan een razend snel ritme. Zoals geen ander kan hij een karikatuur tekenen van een realistisch milieu en laat hij zijn personages (praktisch allen oude getrouwen van Chaplin) hun grappen op vindingrijke wijze brengen. Chaplin schreef, zoals gewoonlijk, zelf het scenario.

credits

Regie:
Charles Chaplin
Cast:
Charles Chaplin, Phyllis Allen, Mack Swain, Edna Purviance, Sydney Chaplin, Albert Austin, John Rand, Loyal Underwood, Henry Bergman, Al Ernest Garcia, Phyllis Allen
Productie:
Charles Chaplin
Jaar:
1922
Alt. titels:
Pay Day, Chaplin, Charles, Pay day
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Mijlpaal in de film, Klucht
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

Charles Chaplin: Pay Day (1922) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer