Ferre Grignard 1939-1982

1998, Isabelle Schepens, 50 minuten

België 1998. Documentaire van Isabelle Schepens. Met o.a. Roger Grignard, Lode Sebregts, Wiske Jansen, Lonnie Donegan en Fred Bervoets.

VPRO Cinema

Ferre Grignard had een doodgewone kleinburgerlijke jeugd in Antwerpen. School heeft hij nooit afgemaakt. Hij wou naar de Academie, maar zijn vader weigerde dit. Wel kreeg hij privé- lessen van kunstschilder Lode Sebregts. Samen met enkele vrienden richtte hij eind jaren 1950 een skifflegroep op. Hij voelde zich thuis in het wereldje van de beatniks, zowel in Antwerpen als in Parijs of Hamburg. Hij verdiende wat geld om zijn gezin te onderhouden door het zingen van blues. Ook als schilder kreeg hij een zekere faam. Zijn vaste stek vond hij in de Antwerpse provo- kroeg De Muze, dé ontmoetingsplaats van de Europese alternatievelingen. Met zijn eerste single Ring, Ring, I've Got To Sing kende hij internationale weerklank, die hem tot in de Olympia te Parijs bracht, in het voorprogramma van zanger Antoine. Producer Hans Kusters nam hem onder zijn vleugels, maar hij tekende een contract bij Barclay, wat een bijzonder slechte professionele zet was. Toen Johnny Hallyday zijn My Crucified Jesus plagieerde tot Cheveux longs, idées courtes koos Barclay de kant van Hallyday. Goed gedocumenteerde biografie van de grootste blues-zanger die West- Europa ooit voortbracht, maar die zelf weinig gaf om de opbouw van een carrière. Gelijktijdig een goed beeld van de hippie- sfeer in het Antwerpen van eind jaren 1960. Schepens schreef het scenario. Montage is van Joris Heugebaert en Eric Van de Sijpe. Fotografie van Serge Everdepoel, Ivan De Boer, Bart Vanvoorden en Koen Verplancke.

credits

Regie:
Isabelle Schepens
Cast:
Roger Grignard, Lode Sebregts, Wiske Jansen, Lonnie Donegan, Fred Bervoets, Krie Grignard, Walter Masselis, Jef Demedts, Hans Keusters, Louis de Vries, Antoine, Koen Calliauw, Johnny Hallyday, Adriaan Raemdonck
Productie:
Isabelle Schepens
Camera:
Serge Everdepoel
Muziek:
Ferre Grignard, Johnny Hallyday
Jaar:
1998
Alt. titels:
Grignard, Ferre
Genres:
Documentaire, Biografie, Muziek
Trefwoorden:
Popmuziek
Landen:
België


op televisie
0 uitzendingen

Ferre Grignard 1939-1982 (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer