Jazz Collection: Bud Powell, l'exil intérieur

1999, Robert Mugnerot, 55 minuten

Frankrijk 1999. Documentaire van Robert Mugnerot. Met o.a. Freddy Jone, Frances Barnes, Dizzy Gillespie, Laurent De Wilde en Jackie McLean.

VPRO Cinema

Bud Powell werd in 1924 geboren in Harlem als zoon van een musicus. Zijn vader moedigde de jongen aan toen hij piano wou leren spelen. Hij was zo goed dat hij op zijn achttiende reeds geëngageerd werd in het orkest van Duke Ellington. Als be- bop pianist kende hij een gigantische populariteit, maar kon in Amerika haast niet meer aan de bak toen drugs en alcohol hem onbetrouwbaar maakten. Hij vertoonde tevens een autistisch gedrag en werd meermaals opgenomen in psychiatrische instellingen. In 1959 vestigde hij zich in Parijs. Deze traumatische periode in zijn leven werd tevens zijn meest succesvolle. In 1964 werd tbc bij hem vastgesteld en collega's van hem organiseerden een benefiet-concert zodat hij terug naar de States kon gaan, waar hij in 1966 overleed. Hij werd amper 42 jaar maar toch beïnvloedde hij een hele generatie pianisten van Horace Silver over McCoy Tyner tot Chick Corea. Een boeiend document geschreven door Mugnerot. Benoît Ufferte stond in voor de montage van nieuw materiaal en de zeldzame filmopnamen met Powell. Fotografie is van Michel Bart en Jérôme Pavloski.

credits

Regie:
Robert Mugnerot
Cast:
Freddy Jone, Frances Barnes, Dizzy Gillespie, Laurent De Wilde, Jackie McLean, Maxwell T. Cohen, René Urtreger, Margareta Johnson, Francis Paudras, Celia Powell
Scenario:
Mugnerot
Productie:
Christiane Graziani, Martine Couchoud, Fanny Noury, Jean-Charles Le Roux
Camera:
Michel Bart
Muziek:
Bud Powell
Jaar:
1999
Alt. titels:
Bud Powell, l'exil intérieur, Bud Powell, Powell, Bud
Genres:
Documentaire, Biografie, Muziek
Trefwoorden:
Jazz, Popmuziek
Landen:
Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Reageer