Traumfabrik - Die polnische Filmhochschule

1998, Josef Cyrus, 40 minuten

Duitsland 1998. Documentaire van Josef Cyrus. Met o.a. Josef Cyrus, Andrzej Wajda, Andrzej Jaroszewicz, Grazyna Kedzielawska en Lech Czolnowski.

VPRO Cinema

Na WOII vestigden Poolse cineasten zich in [KA13]L[KA9]od[KA1]z, waar ze in 1948 de filmhogeschool oprichtten. Afgestudeerden als Roman Polanski, Andrzej Wajda (die er nu nog steeds les geeft), Krzysztof Zanussi, Jerzy Kawalerowicz en Krzysztof Kieslowski maakten van deze school de bakermat van een zich steeds weer vernieuwende filmkunst, die tot eind jaren 1980 moest schipperen tussen artistieke creativiteit en politieke censuur. Ex-leerling Josef Cyrus brengt hier een bezoek aan zijn oude school en toont ons alle aspecten van het medium film die hier aangeleerd worden, van regisseren tot monteren, van cinematografie tot acteren. Hij laat de verschillende leraars, w.o. zijn vroegere prof Wajda, aan het woord over de houding van de jonge generatie t.o.v. de hedendaagse film expressie. Een onthullende documentaire in het hart van de Europese filmtoekomst. Cyrus schreef het scenario en de commentaar werd ingesproken door Rolf Berg. Gesa Marten stond in voor de montage. Fotografie is van Stanislaw Plewa en Josef Sikora.

credits

Regie:
Josef Cyrus
Cast:
Josef Cyrus, Andrzej Wajda, Andrzej Jaroszewicz, Grazyna Kedzielawska, Lech Czolnowski, Juliusz Janicki, Maria Kornatowska, Lidia Lon
Scenario:
Europese filmtoekomst. Cyrus
Productie:
Josef Cyrus, Heike Wilke
Camera:
Stanislaw Plewa
Jaar:
1998
Alt. titels:
Polnische Filmhochschule, Die
Genres:
Documentaire
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Reageer