Mein Leben ist so sündhaft lang

1998, Ullrich Kasten, 90 minuten

Duitsland 1998. Documentaire van Ullrich Kasten en Wolfgang Kohlhaase. Met o.a. Peter Klemperer, Helmut Decker, Regine Bitterwolf, Esther B. Elrott en Henny Brenner.

VPRO Cinema

Een portret van de Duitse filoloog van joodse afkomst Victor Klemperer, die in 1881 geboren werd te Landsberg als zoon van een rabijn. In april 1920 vestigde hij zich in Dresden waar hij les gaf aan de universiteit. In 1933 werd hij 'op rust' gesteld door de nazistische overheid. Toen hij zestien was begon hij met het bijhouden van een dagboek. Hij zou dit volhouden tot aan zijn dood in 1960. Deze dagboeken vormen een uniek document over de Duitse geschiedenis in de eerste helft van de twintigste eeuw en over het leven van een jood die de naziterreur overleefde. Het is vooral deze laatste periode die aan de hand van teksten uit de dagboeken, actualiteitsbeelden en filmfragmenten op schitterende wijze wordt gereconstrueerd. Een boeiende documentaire die de biografie van een groot denker koppelt aan een dieptepunt in de Europese geschiedenis. Kasten en Kohlhaase schreven het scenario samen met Walter Nowojski, de man die Klemperers dagboeken klaarstoomde voor publicatie. Teksten werden ingesproken door Martin Seifert en Thomas Vogt. Jan Dottschadis was verantwoordelijk voor de montage. Fotografie is van Wolfgang Lindig.

credits

Regie:
Ullrich Kasten, Wolfgang Kohlhaase
Cast:
Peter Klemperer, Helmut Decker, Regine Bitterwolf, Esther B. Elrott, Henny Brenner, Ursula Poetke, Ria Haberl, Sophie Steiner, Walter Nowojski, Hadwig Klemperer
Scenario:
Kasten en Kohlhaase
Productie:
Dieter Melzer, Marion Baldrich, Hans von Brescius, Birgit Mehler
Camera:
Wolfgang Lindig
Muziek:
Rainer Böhm
Jaar:
1998
Alt. titels:
Victor Klemperer - ein Chronist des Jahrhunderts, Victor Klemperer - chroniqueur du siècle, Klemperer, Victor
Genres:
Documentaire, Biografie
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Reageer