Frankrijk 1999. Komedie van Mehdi Charef. Met o.a. Cécile Bois, Philippe Clay, Fadh Acloque, Stéphane Caillard en Anthony Decadi.

VPRO Cinema

Abdou (Acloque), een twaalf-jarige jongen van Algerijnse afkomst, werd al in verschillende scholen aan de deur gezet wegens zijn onhandelbaar karakter. Uiteindelijk belandt hij in het bijzonder onderwijs in een klas voor moeilijk opvoedbare kinderen. Door de leerkrachten worden ze als debielen aanzien en blootgesteld aan alle mogelijke vernederingen. Vooral Mr. Raffin (Clay) is kort aangebonden, daar hij eigenlijk niet opgewassen is tegen zijn taak. Op een dag bezwijkt hij aan een hartaanval. De klas wordt opgevangen door de jonge onderwijzeres Alexina (Bois). Deze kiest voor een heel andere aanpak en trekt met de kinderen naar de Normandische kust. Het gevoelige portret van kinderen die niet direct beschouwd kunnen worden als halfzachte schaapjes. Agressie lokt agressie uit, maar als ze op menselijke manier benaderd worden veranderen ook hun reacties. Bois is uitstekend in haar moeilijke rol, maar het zijn vooral de kinderen die de show stelen in deze film die uitstekend geschikt is als basis voor een discussie. Charef baseerde het scenario op zijn eigen roman. Fotografie is van Alain Levent.

credits

Regie:
Mehdi Charef
Cast:
Cécile Bois, Philippe Clay, Fadh Acloque, Stéphane Caillard, Anthony Decadi, Boris Duponchel, Julien Naccache, Gilles Tréton, Yann Epstein, Jonathan Le Guillou, Sandra Cherès, Céline Bois, Fadh Acioque, Phillippe Clay
Productie:
Fabienne Servan-Schreiber, Jean-Pierre Fayer
Camera:
Alain Levent
Muziek:
Mano Solo
Jaar:
1999
Alt. titels:
Maison d'Alexina, La
Genres:
Komedie, Familiefilm, Drama
Trefwoorden:
Tienerfilm, School, Tragikomedie, Sociaal drama, Jeugdfilm, Televisiefilm
Landen:
Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

La maison d'Alexina (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken