Doctor Who: Spearhead From Space

1970, Derek Martinus, 100 minuten

Verenigd Koninkrijk 1970. Sciencefiction van Derek Martinus. Met o.a. Jon Pertwee, Caroline Johns, Nicholas Courtney, Hugh Burden en Neil Wilson.

VPRO Cinema

Liz Shaw (Johns), ruimtevaartdeskundige uit Cambridge, wordt door Brigadier Lethbridge-Stewart (Courtney) van de speciale eenheid UNIT opgeroepen omdat er een reeks geheimzinnige meteoren op aarde gevallen zijn. Op de plaats van impact wordt een vreemd personage (Pertwee) bewusteloos aangetroffen voor een politie- telefoonhokje. Bij onderzoek blijkt de man niet menselijk te zijn en Lethbridge-Stewart vermoedt dat het de `Time Lord` is, bekend als `de dokter` met zijn vermomd ruimteschip de Tardis. Inderdaad de dokter werd in een nieuwe gedaante naar de aarde gezonden, want deze is weer in gevaar. Uit de ruimte vielen vreemde containers met een onbekende inhoud. In een poppenfabriek in de buurt, geleid door de mysterieuze Channing (Burden) gebeuren eigenaardige dingen. De introductie van de derde gedaante van Doctor Who, nu gespeeld door Jon Pertwee, de eerste in kleuren, die het vier seizoenen zou volhouden. Ondanks het duidelijke low budget-karakter slagen John Horton en zijn crew er toch in om enkele verbazingwekkende speciale effecten op het scherm te toveren. Het verhaal zit uitstekend in elkaar, maar kan jongere kinderen wel nachtmerries bezorgen (vooral de griezelige climax). Robert Holmes schreef het scenario. Fotografie is van Stan Speel en Robert McDonnell. Uitgezonden in vier delen.

credits

Regie:
Derek Martinus
Cast:
Jon Pertwee, Caroline Johns, Nicholas Courtney, Hugh Burden, Neil Wilson, Talfryn Thomas, John Breslin, Anthony Webb, Helen Dorward, John Woodnutt, George Lee, Tessa Shaw, Ellis Jones, Allan Mitchell, Prentis Hancock, Hamilton Dyce, Henry McCarthy, Derek Smee, Betty Bowden, Clifford Cox, Edmund Bailey
Scenario:
Robert Holmes
Productie:
Derrick Sherwin
Camera:
Stan Speel
Muziek:
Ron Grainer, Dudley Simpson
Jaar:
1970
Alt. titels:
Spearhead From Space
Genres:
Sciencefiction, Avonturenfilm, Familiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm, Familiefilm, SF-Film
Landen:
Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

Reageer