Doctor Who: The Daleks

1964, Richard Martin, 200 minuten

Verenigd Koninkrijk 1964. Sciencefiction van Richard Martin. Met o.a. William Hartnell, William Russell, Jacqueline Hill, Carole Ann Ford en Philip Bond.

VPRO Cinema

De dokter-Time Lord (Hartnell) en zijn gezellen zijn terecht gekomen op de planeet Skarro, een wereld beheerst door oorlogen en corruptie. In de verlaten hoofdstad worden ze gevangen genomen door een ras van metalen mutanten, de Daleks, die steeds verder oprukken in hun drang om het universum te veroveren. Ze trachten de bewoners, de Thals, te waarschuwen voor het gevaar. Ondertussen is de dokter een belangrijk onderdeel van de Tardis verloren, zodat terugkeer naar tijd en plaats van de aardbewoners onmogelijk is. Ze ontdekken dat de Daleks de planeet met gas willen vernietigen, zodat enkel hun ras kan overleven. Spannend Doctor Who verhaal dat destijds heel wat kritiek kreeg omdat heel wat ouders vonden dat het te wreed was voor de kinderen. Toch werden de Daleks, die hier voor de eerste keer optreden en die nog meermaals de opponenten van Doctor Who zouden worden, een ware sensatie. De speciale effecten zijn nog erg primitief, maar dat kan de pret niet drukken. Terry Nation schreef het scenario. Oorspronkelijk uitgezonden in acht delen.

credits

Regie:
Richard Martin
Cast:
William Hartnell, William Russell, Jacqueline Hill, Carole Ann Ford, Philip Bond, Marcus Hammond, Jonathan Crane, John Lee, Virginia Wetherell, David Graham, Peter Hawkins, Robert Jewell, Kevin Manser, Peter Murphy, Gerald Taylor, Chris Browning, Katie Cashfield, Vez Delahunt, Kevin Glenny, Ruth Harrison, Lesley Hill, Steve Pokol, Jeanette Rossini, Eric Smith
Scenario:
Terry Nation
Productie:
Verity Lambert, Mervyn Pinfield
Muziek:
Ron Grainer, Tristram Cary
Jaar:
1964
Alt. titels:
Daleks, The
Genres:
Sciencefiction, Avonturenfilm, Familiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm, Familiefilm, SF-Film
Landen:
Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

Doctor Who: The Daleks (1964) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer