Le ciné colonial

1997, Moktar Ladjimi, 55 minuten

Frankrijk/Tunesië 1997. Documentaire van Moktar Ladjimi. Met o.a. Ahmed Attia, Néjib Ayad, Abdelkader Benali, Farida Bolyazid en Férid Boughedir.

VPRO Cinema

Ten tijde van de Franse kolonisatie van Algerijë, Marocco en Tunesië, de zgn. Magreb-landen, werden hier films geproduceerd die voor Frankrijk dezelfde waarde hadden als de western voor de Amerikanen. Het begon allemaal in 1912 toen Camille de Morlhon met L'OTAGE het eerste filmproject hier op stapel zette. Nadien werden er honderden films gedraaid met soms de grootste Franse vedetten, maar ook de plaatselijke filmproductie werd door Frankrijk gesteund. In deze documentaire krijgen we een gedetailleerd overzicht van een bij ons haast onbekende filmindustrie, die erg leefde tot in de tweede helft van de jaren 1950 toen de moeilijkheden die tot de onafhankelijkheid zouden leiden het werken onmogelijk maakten. De regisseur heeft gesprekken met mensen die een grote rol gespeeld hebben in de Magreb-films en met Franse historici en cineasten die er nog gewerkt hebben. Ladjimi schreef het scenario samen met Youssef El Ftouh. Commentaar wordt gesproken door Jean-Baptiste Martin. Voor de montage werd beroep gedaan op Michèle Robert-Lauliac. Fotografie is van Yvan Kozelka en Sami Chalgmi.

credits

Regie:
Moktar Ladjimi
Cast:
Ahmed Attia, Néjib Ayad, Abdelkader Benali, Farida Bolyazid, Férid Boughedir, François Chevaldonne, Haydée Chikly-Tamzali, Omar Khlifi, René Lucot, Claude-Jean Philippe, René Vautier
Productie:
Christian Charret, Jeanne Charuet, Véronique Lalabie
Camera:
Yvan Kozelka
Jaar:
1997
Alt. titels:
Ciné colonial, Le, Magreb au regard du cinéma français, Le
Genres:
Documentaire
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Frankrijk, Tunesië


op televisie
0 uitzendingen

Le ciné colonial (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer