Andy Warhol

1988, Kim Evans, 75 minuten

Verenigd Koninkrijk 1988. Documentaire van Kim Evans. Met o.a. David Bailey, Brigid Berlin, Victor Bockris, Bob Colacello en Ronnie Cutrone.

VPRO Cinema

Een portret van Andy Warhol (geboren als Andrew Warhola in 1928), de ongekroonde koning van de pop-art. Na zijn studies begon hij als reclametekenaar, tot hij begin jaren 1960 explodeerde in de Amerikaanse kunstwereld. Met zijn Factory domineerde hij tien jaar lang de cultuurscène in de V.S. en zijn schilderijen van Hollywood-coryfeeën en consumptieproducten zoals Campbell of Coca-Cola zijn wereldberoemd. Vanaf 1963 hield hij zich ook bezig met film. Deze films zijn echter zelden te zien door hun a-commerciëel karakter en werden ooit omschreven als het meest invloedrijke ongeziene [KA21]uvre uit de filmgeschiedenis. Vanzelfsprekend wordt er ook veel aandacht besteed aan de moordaanslag die Valerie Solanas in 1968 op hem pleegde en die van grote invloed was op zijn verdere carrière. In 1987 overleed hij ten gevolge van nooit opgehelderde complicaties na een eenvoudige operatie. Mensen die met hem gewerkt hebben getuigen over hun samenwerking. Verder zien we fragmenten uit diverse van Warhols films. Een interessante, goed uitgediepte documentaire die een duidelijk inzicht geeft in het complexe [KA21]uvre van deze culturele duizendpoot. Melvyn Bragg schreef het scenario en sprak de commentaar. Montage is van Tony Webb. Achter de camera nam Paul Bond plaats.

credits

Regie:
Kim Evans
Cast:
David Bailey, Brigid Berlin, Victor Bockris, Bob Colacello, Ronnie Cutrone, Emile De Antonio, Vincent Fremont, John Giorno, Ivan Karp, George Klauber, Ken Leland, Gerard Malanga, Paul Morrissey, Billy Name, Ondine, Robert Rosenblum, Viva, Jamie Warhola
Scenario:
Melvyn Bragg
Productie:
Kim Evans, Alan Benson
Jaar:
1988
Alt. titels:
Warhol, Andy
Genres:
Documentaire, Biografie, Experimenteel
Trefwoorden:
Kunst
Landen:
Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

Andy Warhol (1988) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer