Verenigd Koninkrijk 1999. Documentaire van Elaine Shepherd. Met o.a. John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin en Terry Gilliam.

VPRO Cinema

In oktober 1969 deed een nieuwe tv-serie de BBC exploderen. Op de buis verscheen de eerste aflevering van de krankzinnige, chaotische, anarchistische reeks [KL]Monty Python`s Flying Circus[KLE]. Graham Chapman, Cleese, Idle, Jones, Palin en Gilliam, zes doldwaze kerels, vijf Britten en een Amerikaan, brachten een nieuwe soort humor die niemand kende en maar weinigen begrepen. De jongens kwamen uit Oxford en Cambridge en hielden van [KL]The Goon Show[KLE] en [KL]The Ken Dodd Show[KLE], maar wilden het nog beter doen. Niets was heilig voor hen, elke instantie ging voor de bijl. 45 afleveringen in zes seizoenen. Een mengeling van animatie en onvoorspelbare sketches. Daarna volgden nog vijf bioscoopfilms, waarvan twee compilaties van hun tv- en theaterwerk. Monty Python werd een legende die bleef bestaan, zelfs na jaren inactiviteit (van de leden als groep). Zelfs na de dood van Graham Chapman in 1989 bleven de fans smeken om een hereniging. In deze documentaire wordt duidelijk verklaard waarom Monty Python onsterfelijk werd en zelfs nieuwe generaties kon aanspreken. Acteurs als Kevin Kline en Robin Williams praten over de mate waarin ze door de Britse komiekers beïnvloed werden. Onontbeerlijk als kennismaking van een van de meest originele komische teams uit de geschiedenis. Shepherd schreef het scenario t.g.v. de dertigste verjaardag van Monty Python. De montage is van Michael Duly. Colin Waldeck stond achter de camera.

credits

Regie:
Elaine Shepherd
Cast:
John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Terry Gilliam, Robin Williams, Kevin Kline, Carol Cleveland, Eddie Izzard, David Frost, Frank Skinner, Trey Parker, Matt Stone
Productie:
Elaine Shepherd, Martin Lewis
Camera:
Colin Waldeck
Jaar:
1999
Genres:
Documentaire, Komedie
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen