De schaker en de dame

1989, Esmé Lammers, 25 minuten

Nederland 1989. Drama van Esmé Lammers. Met o.a. Esgo Heil, Ischa Meijer, Peer Mascini, Monique Klemann en Karel Duister.

VPRO Cinema

Wereldkampioenschap schaken in Amsterdam. Een dag voor de grote finale verklaart de Nederlandse kampioen Thomas Sabel (Heil) aan een tv-journaliste (Scherphuis) niet enkel dat hij de beste is, maar ook dat vrouwen niet kunnen schaken. Even later, terwijl hij het spel bestudeert met zijn coach Lehmann (Meyer) krijgt hij een telefoontje van een onbekende vrouw die hem de raad geeft vooral op de dame te letten. De onbekende daagt hem uit om tegen haar te spelen in een obscure kroeg. Professioneel ogende korte film met een magisch-realistische ontknoping. De spanning en het mysterie worden uitstekend opgebouwd en Heil is een onvoorspelbare dromerige figuur. Niet enkel schaakliefhebbers zullen deze korte film kunnen smaken. Lammers schreef zelf het scenario. Huub Stapel gaf adviezen inzake acteursregie. Opvallende fotografie van Marcel Prins. Eindexamenfilm voor de Nederlandse Film en Televisie Academie.

credits

Regie:
Esmé Lammers
Cast:
Esgo Heil, Ischa Meijer, Peer Mascini, Monique Klemann, Karel Duister, Hans Bohm, Joram Lürsen, Ageeth Scherphuis, Gert Jan Louwe, Andries Boekhout, Henk Ellich, Arthur Ebeling, Roland Brunt, Peter Wassenaar, Barry Prins, Coby Schot, Karin Doornbos, Danielle Hermans
Scenario:
Esmé Lammers
Productie:
Christine Nevejan, Els van der Jagt
Camera:
Marcel Prins
Muziek:
Arthur Ebeling
Montage:
Marjoleine Boonstra
Jaar:
1989
Alt. titels:
Schaker en de dame, De
Genres:
Drama, Fantasy, Thriller, Mysterie
Trefwoorden:
Melodrama
Landen:
Nederland


op televisie
0 uitzendingen

De schaker en de dame (1989) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer