Les étrangers

1999, Philippe Faucon, 70 minuten

Frankrijk 1999. Drama van Philippe Faucon. Met o.a. Yamina Amri, Karim Ben Sadia, Zaïa Belabid, Mohamed Mohamed Chabane-Chaouche en Fatima Itim.

VPRO Cinema

Sinds hij uit de kast kwam als homo heeft de jonge S[KA1]elim (Ben Sadia), een moslim van Algerijnse afkomst woonachtig in Marseille, af te rekenen met onbegrip en onverdraagzaamheid in streng religieuze familiale kring. Ten einde raad meldt hij zich als vrijwilliger bij de Franse blauwhelmen die ingezet worden bij de vredesmacht in Bosni[KA3]e. Maar ook hier wordt hij geconfronteerd met vooroordelen. Hij wordt gepest en beledigd door zowel de andere soldaten als door de officieren. Het ongewone beeld van de homoseksualiteit in moslimkringen. De intolerantie t.o.v. andere seksuele geaardheid die na eeuwen christelijke samenleving eindelijk (gedeeltelijk) weggeëbd is leeft nog op volle kracht in de Mohamedaanse wereld. Maar de pesterijen die onze jonge protagonist ondergaat worden evengoed uitgevoerd door zijn blanke medemens, een dubbel racisme zou je het kunnen noemen. Faucon baseerde zijn scenario op getuigenissen van Mussy Boufarra, Marc Benda en François Crémieux, zoals neergeschreven in het essay Paris- Bihac van Benda en Crémieux. Een uitstekend uitgangspunt voor een discussie.

credits

Regie:
Philippe Faucon
Cast:
Yamina Amri, Karim Ben Sadia, Zaïa Belabid, Mohamed Mohamed Chabane-Chaouche, Fatima Itim, Lakdar Smati, Steve Arnt, Pierre Baux, Stéphane Ferrara, Nicolas Hamon, Alain Vinot, Ferdinand Richard
Productie:
Humbert Balsan
Jaar:
1999
Alt. titels:
Étrangers, Les
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Gay movie, Psychologisch drama, Coming out, Menselijke relaties, Militaire dienst
Landen:
Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Les étrangers (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer