België/Nederland/Canada/Duitsland 1997. Documentaire van Larry Weinstein. Met o.a. Valery Gergiev, Karen Khatchaturian, Flora Litvinova, Abram Gozenpud en Dimitri Tolstoï.

VPRO Cinema

Dimitri Sjostakovitsj (1906-1975) is ongetwijfeld een van de meest geniale Russische componisten van zijn generatie. Hij is ook een van de weinigen die zich openlijk verzette tegen de dictatuur van Josef Stalin en het er levend vanaf bracht. Nochtans kende hij tussen 1936 en 1954 (de dood van Stalin) heel wat tegenwerking en zelfs beroepsverbod. Centraal in deze documentaire staat zijn werk uit de periode van WO II. Tijdens de belegering van Stalingrad ontstonden zijn zevende en achtste symfonie[KA3]en, die hij zelf zijn `oorlogsymfonie[KA3]en` noemde en waarin hij de Stalin-terreur openlijk aanklaagde. Als een soort wraak liet Stalin hem de muziek componeren bij de film DE VAL VAN BERLIJN (1946), waarin de rol van de politieker in de oorlog verheerlijkt werd. De beelden van de begrafenis van Stalin op de tonen van Sjostakovitsjs vierde symfonie, uitgevoerd door Nederlands Radio Philharmoniker o.l.v. Valery Gergiev, is op zijn minst indrukwekkend. Verder zijn er interviews met een hele reeks mensen die de componist nog persoonlijk gekend hebben. David New, Gemma van Zeventer en regisseur Weinstein schreven het scenario. Montage is van David New en fotografie van Horst Zeidler, Gerhard Fleischer en Christopher Popp.

credits

Regie:
Larry Weinstein
Cast:
Valery Gergiev, Karen Khatchaturian, Flora Litvinova, Abram Gozenpud, Dimitri Tolstoï, Mariana Sabinina, Mariya Konniskaya, Natan Perelman, Vladimir Rubin, Ilya Musin, Galina Sjostakovitsj, Veniamin Basner, Isaak Glickman, Ksenia Matus, Tatiana Vasilyeva, Tichon Chrennikov, Alisa Sjebalina, Irina Loskutova, Bulat Minzhilhiev, Viatsjeslav Luhanin, Yuri Laptev, Aleksandr Mozorov
Productie:
Niv Fichman, Helmut Rost, Wilhelm Vos, Harry de Winter
Muziek:
Dimitri Sjostakovitsj
Jaar:
1997
Alt. titels:
Shostakovich vs. Stalin, Schostakovitsch contra Stalin, Chostakovitch contre Staline
Genres:
Documentaire, Biografie, Experimenteel
Trefwoorden:
Kunst, Politiek
Landen:
België, Nederland, Canada, Duitsland

op televisie
0 uitzendingen