Vogelvrij

1996, Eugenie Jansen, 48 minuten

Nederland 1996. Documentaire van Eugenie Jansen en Albert Elings. Met o.a. Dirk Dankert, Cees Cupido, Kees van Kuilenburg, Cees Rooselaar en Peter van der Veldt.

VPRO Cinema

Vogels. Haast iedereen houdt van hun sierlijke bewegingen, feeërieke kleuren en rustgevende geluiden. Maar soms kunnen ze een ware plaag zijn. Spreek een fruitteler maar eens over spreeuwen die hun kersenbomen plunderen, een veeteler over ganzen die het gras voor hun dieren opvreten, plantenkwekers over de schade die eksters aanrichten. Voor de luchtvaart kunnen ze een regelrechte ramp veroorzaken en duiven, mussen en meeuwen zijn een ware pest voor de stad. De documentaire toont een uiteenlopende reeks van inventieve middelen die bedacht werden om hinderlijke vogels te verdrijven of te vernietigen. Een aantal vogels zijn beschermd, maar daar heeft de boer geen boodschap aan. Geen film voor dierenliefhebbers en, wegens enkele wrede scènes, ook af te raden voor gevoelige zielen. Wel boeiend in beeld gebracht en door de betrokkenen duidelijk gemotiveerd. Regisseurs Jansen en Elings schreven het scenario onder de leiding van Digne Sinke. Chris Teerink stond in voor de montage en Jacques Laureys bemande de camera.

credits

Regie:
Eugenie Jansen, Albert Elings
Cast:
Dirk Dankert, Cees Cupido, Kees van Kuilenburg, Cees Rooselaar, Peter van der Veldt, Wim Mol, Teun Blokker, Dick den Hertog, Kees Spronk, Willem van Scheers, Jack van Aerts, Luit Buurma
Scenario:
Jansen en Elings, Albert Elings, Eugenie Jansen
Productie:
Stephanie de Beer, Carel Kuyl, Albert Elings
Camera:
Jacques Laureys
Muziek:
Hans Jansen, Wim Venema
Geluid:
Albert Elings
Montage:
Eugenie Jansen
Jaar:
1996
Alt. titels:
Scary Man
Genres:
Documentaire, Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama, Natuurbescherming
Landen:
Nederland


op televisie
0 uitzendingen

Vogelvrij (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer