VPRO & International Film Festival Rotterdam

De VPRO is ook dit jaar mediapartner van International Film Festival Rotterdam, dat wordt gehouden van 23 januari tot en met 3 februari.

Radio

Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen

Ook in Nooit Meer Slapen, hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1, veel aandacht voor het IFFR. Met onder meer interviews met regisseurs Sacha Polak (van openingsfilm Dirty God) en Guido van Driel (van Bloody Marie). Nooit meer slapen is iedere werkdag te beluisteren van 0.00-2.00 uur op NPO Radio 1. Meer informatie op: vpro.nl/nooitmeerslapen

Ter plekke

Preview en Review dag
Zoals ieder jaar stelt de redactie van VPRO Cinema een complete dag samen (van 10:00 tot 23:30 uur) met de beste en meest interessante films van het festival. De Previewdag vindt plaats op donderdag 24 januari. De Reviewdag op vrijdag 1 februari. Beide dagen zijn al uitverkocht. Bekijk hier welke zes films er te zien zijn.

L’amica geniale
Vanaf 8 februari zendt de VPRO de prestigieuze Italiaans/Amerikaanse serie L’amica geniale/My Brilliant Friend uit (naar de populaire boeken van Elena Ferrante). Speciaal voor de bezoekers van het festival hebben VPRO en IFFR besloten om op 31 januari een speciale marathonuitzending te houden, waarin alle delen van seizoen 1 worden vertoond. Oftewel: acht afleveringen van 50 minuten, achter elkaar, op een groot scherm. Bingewatchen in optima forma!

Televisie

Film: Nina van Olga Chajdas
NPO 2, 26 januari, 22.40 uur

Om hun huwelijk te redden besluiten Nina en Wojtek een jonge vrouw, Magda, te vragen het kind te baren dat ze zelf nooit konden krijgen. Blijkt de laatste nagel aan de doodskist van hun huwelijk, want tot haar eigen verbazing wordt Nina verliefd op Magda. Dit speelfilmdebuut van de Poolse Chajdas won vorig jaar de VPRO Big Screen Award. Uit het juryrapport: ‘De winnende film is een universeel verhaal over liefde, identiteit, hoop en over het ontkomen aan verwachtingen van de maatschappij. Nina geeft geen simpele oplossingen, maar brengt de kijker een persoonlijke ervaring.’

Ook in 2019 wordt de VPRO Big Screen Award weer uitgereikt aan een IFFR-film, die niet alleen een plek verdient op een groot scherm in de Nederlandse bioscopen maar ook bij iedereen thuis op de televisie.

Online

VPRO Cinema

De filmredactie van de VPRO doet online verslag van het festival. Op de website vpro.nl/iffr zijn elke dag verse filmtips, videoreportages & de laatste nieuwtjes te vinden. Speciaal voor VPRO Cinema spreken Gerhard Busch en Cesar Majorana met de vele interessante filmmakers die naar het festival komen. En dit jaar voor het eerst: de dagelijkse podcast van VPRO Gids en IFFR, getiteld 'De grote IFFR VPRO podcast show', Daarin vertellen we de bezoekers van het festival elke dag wat ze die dag niet mogen missen. Te beluisteren via de app van IFFR en de site van VPRO Cinema.