VPRO & International Film Festival Rotterdam

De VPRO is ook dit jaar mediapartner van International Film Festival Rotterdam, dat wordt gehouden van 25 januari tot en met 5 februari.

VPRO Big Screen Award

IFFR en VPRO slaan voor het tweede jaar de handen ineen en geven de macht aan de kijker. In de Big Screen Competition beslist een vijfkoppige publieksjury welke IFFR-film er met de hoofdprijs vandoor gaat. De winnende film wordt in de Nederlandse bioscopen uitgebracht, aangekocht door de VPRO en uitgezonden op NPO2. De VPRO Big Screen Award wordt op vrijdag 3 februari uitgereikt tijdens een feestelijke avond in festivalhart De Doelen. Lees hier meer over de genomineerde films

Online

De filmredacteuren van VPRO Cinema doen op vpro.nl/iffr, Facebook, Twitter en Instagram verslag van IFFR. Met het laatste nieuws, reportages en interviews met de belangrijkste gasten van het festival. Onder wie de Engelse regisseur Andrea Arnold over haar roadmovie American Honey en de Amerikaanse cineast Barry Jenkins over zijn veelbesproken drama Moonlight.

Televisie

De VPRO zendt tijdens het festival op NPO 2 drie films uit die in de afgelopen jaren furore hebben gemaakt op IFFR:

The Dark Horse van James Napier Robertson (Nieuw Zeeland, 2014), 27 januari, 22.55 uur

Les Ogres van Léa Fehner (Frankrijk, 2015), 28 januari, 23.35 uur. Winnaar VPRO Big Screen Award 2016

Turist van Ruben Östlund (Zweden, 2014), 3 februari, 22.55 uur

Nooit meer slapen

Presentator Clairy Polak ontvangt Heleen van Royen. Haar documentaire Het doet zo zeer, over haar dementerende moeder, gaat op het festival in première. Verder spreekt Ester Naomi Perquin met Corinne van Egeraat over de filmische documentaire Burma Storybook. Daarnaast zullen er regelmatig reportages over IFFR te horen zijn. Uitzending: dagelijks, NPO Radio 1, van middernacht tot 02.00
vpro.nl/nooitmeerslapen

Vrije geluiden

De Kaapverdische muzikant João Silva kwam in de jaren vijftig naar Rotterdam. Hij richtte een platenlabel op en bracht meerdere lp’s uit met nummers van Kaapverdische artiesten. Tijdens IFFR wordt hij geëerd op de Rotterdam Classics-avond, waar een korte film over Silva in première zal gaan. Op NPO Soul & Jazz (het vroegere Radio 6) is op zaterdag 28 januari tussen 21.00 en 23.00 een special over Silva en Kaapverdische muziek te horen. Ook in de Radio 4-uitzending op die zaterdag om 23.00 uur en op de website van Vrije Geluiden is Kaapverdische muziek te horen.
vpro.nl/vrijegeluiden 

advertentie