IFFR 2019: drie tips voor zaterdag 26 januari

Dansworkshop, experimentele docu en de nieuwe film van Zhang Yimou

Het eerste weekend van IFFR 2019 is aangebroken, wat betekent dat een groot aantal van de filmvertoningen en evenementen is uitverkocht. De redactie van VPRO Cinema tipt drie hoogtepunten waar je nog wel naar toe kan.

Dansworkshop van Nina McNeely

In Climax van Gaspar Noé komt een Franse dansgroep ergens in de jaren negentig samen in een verlaten schoolgebouw om te repeteren. Als vervolgens iemand lsd in de bowl stopt beginnen de dansers langzaam de grip op de werkelijkheid te verliezen en komen diep verborgen angsten en verlangens naar boven. Choreograaf van de fantastische dansscènes uit de film is Nina McNeely, en zij geeft vanmiddag een heuse dansworkshop. Enige danservaring is hiervoor wel vereist. Voor een voorproefje: de cast en crew van Climax dansten gister na afloop van de première op het podium van de Schouwburg.

De workshop van Nina McNeely vindt plaats om 14:00-17:00, Doelen Studio.
Climax is vanavond nog te zien om 20:45 - 22:47, LantarenVenster 5.
Voor meer info, klik hier

Experimentele docu over internetcultuur: A Self-Induced Hallucination

Cesar Majorana en Hugo Emmerzael bespraken de experimentele documentaire A Self-Induced Hallucination al kort in onze dagelijkse festivalpodcast. In  de docu verzamelt filmmaker Dan Schoenbrun allemaal beelden van YouTube over de Slender Man, een mytisch horrorfiguur die uitgroeide tot een populaire internetmeme. Centraal staat het verhaal van een misdaad die is gepleegd in het echte leven, die te maken heeft met de Slender Man. Hugo Emmerzael: 'De film laat heel goed zien hoe internetcultuur de geest kan vergiftigen.'

A Self-Induced Hallucination is vandaag te zien om 20:00 - 21:40, KINO 2
Voor meer info, klik hier

Shadow van Zhang Yimou

De Chinese grootmeester Zhang Yimou (Raise the Red Lantern, House of Flying Daggers) sloeg de plank twee jaar geleden behoorlijk mis met blockbuster The Great Wall, waarin Matt Damon een van de hoofdrollen speelde. Gelukkig is hij met Shadow weer in topvorm: een adembenemend mooie martial arts-film over de machtsstrijd  tussen twee koninkrijken. Bekroond met de prijs voor beste regie tijdens de 55ste Golden Horse Awards.

Show is vandaag te zien om 19:30 - 21:52, Oude Luxor
Voor meer info, klik hier