IFFR 2019: programma VPRO Previewdag & VPRO Reviewdag

Zes films kijken op één dag

Op donderdag 24 januari en op vrijdag 1 februari vinden tijdens International Film Festival Rotterdam weer de VPRO Previewdag en de VPRO Reviewdag plaats.

Tijdens de VPRO Previewdag en de VPRO Reviewdag krijgen VPRO-leden en eventuele introducés een exclusieve selectie films – geselecteerd door de redactie van VPRO Cinema en de IFFR-programmeurs – van aankomende festivaleditie te zien. Beide dagen zijn inmiddels uitverkocht.

Deze zes films zijn te zien tijdens beide dagen

Still uit Capharnaüm (regie: Nadine Labaki)

Still uit Capharnaüm (regie: Nadine Labaki)

Capharnaum
Nadine Labaki
Libanon, 2018

In een overvol, vervallen appartement in Beiroet groeit de twaalfjarige Zain op zonder enig perspec­tief. Wanneer hij na een crisis het gezin ontvlucht, vindt hij onderdak bij een illegale Ethiopische die hem aanstelt als oppas voor haar baby. Energiek en aandoenlijk portret van het uitdijende precariaat in de Libanese metropool.

Joel
Carlos Sorin
Argentinië, 2018

Joel Noguera steelt als negenjarig adoptiejonge­tje het hart van de kijker, maar de inwoners van een klein stadje in Patagonië zijn minder van hem gecharmeerd. Subtiel drama over adoptie en sa­menleven. Filmveteraan Carlos Sorin (Historias mi­nimas) maakt in elke scène ongemak, goede be­doelingen en de ingewikkelde balans daartussen voelbaar.

Bloody Marie
Guido van Driel en Lennert Hillege
Nederland, 2019

Guido van Driels tweede lange film na De weder­opstanding van een klootzak bewijst zijn fascinatie voor mensen die in volle vaart op de afgrond af­stormen maar nog net een zwengel aan het stuur weten te geven. Dit verhaal draait om Marie, een getergde jonge vrouw die zuipt als een tempelier.

Vox Lux
Brady Corbet
Verenigde Staten, 2018

Een onconventioneel en visueel spectaculair drama over superster Celeste (Raffey Cassidy én Natalie Portman), die haar roem dankt aan een geweldda­dig incident op haar middelbare school en het ta­lent van haar oudere zus. Een scherpe analyse van het geweld en de roem die mensen verandert in cynische, narcistische wezens.

Rafiki
Wanuri Kahiu
Kenia/Zuid-Afrika, 2018

“Brave Keniaanse meisjes worden brave Keniaanse echtgenotes”, wordt Kena en Ziki al hun hele jonge leven verteld. Maar ze willen plezier en avontuur. En braaf zijn al helemaal niet, blijkt als ze verliefd worden en iedereen over hen heen valt. Een spran­kelende film in Afro-bubblegumstijl, in de woor­den van regisseur Wanuri Kahiu.

Climax
Gaspar Noé
Frankrijk, 2018

Gaspar Noé, diabolicus cinematograficus, serveert met Climax een danse macabre die anderhalf uur aanhoudt. Een fysieke, destructieve, extravagante neerwaartse spiraal met extatisch bewegende li­chamen in een verlaten schoolgebouw met gebar­ricadeerde deuren, drank en drugs in overvloed, en steeds dierlijker driften. Een vuurzee van angst en verlangen. Tot de ochtend aanbreekt. Gebaseerd op ware feiten.