VPRO Big Screen Award: Chez nous van Lucas Belvaux

Waarom Chez nous gaat winnen

Vrijdag 3 februari 2017 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema bekeek de acht genomineerde films en beschouwt alvast voor. Met vandaag: het Franse politieke drama Chez nous.

Over de film

In het noorden van Frankrijk krijgt een populaire, toegewijde verpleegkundige van een extreemrechtse partij de kans zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap. Maar wordt ze slechts gebruikt als marionet, of heeft ze zelf ook iets in te brengen?

Over de regisseur

Lucas Belvaux (1961, België) is al decennialang werkzaam in Frankrijk als filmmaker en acteur. Zo speelde hij onder andere in films van Claude Chabrol, Jacques Rivette en Olivier Assayas, en regisseerde hij verscheidene drama's, thrillers én komedies. Zijn film 38 témoins was in 2012 de openingsfilm van het festival.

Waarom Chez nous gaat winnen

Omdat Chez nous de meest actuele en belangwekkende film van de competitie is. Een karikatuur van het extreemrechtse Front National is het overigens niet geworden, zoals de partij zelf beweerde na het zien van de trailer. Maar wel een ferme aanklacht, en dan vooral tegen de slinkse manier waarop de partij (in de visie van Belvaux) haar ware aard probeert te verhullen.

Beste scène

De scène waarin een vrouw de verkiezingsposters van de fictieve, extreemrechtse partij op straat verscheurt, en vervolgens wordt bedreigd door een groep boze kinderen uit de buurt. Verontrustend, huiveringwekkend en bovendien uit het leven gegrepen: het overkwam ooit een vriendin van regisseur Belvaux.

advertentie