VPRO Big Screen Award: Donkeyote van Chico Pereira

Waarom Donkeyote gaat winnen

Vrijdag 3 februari 2017 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema bekeek de acht genomineerde films en beschouwt alvast voor. Met vandaag: de Spaanse documentaire Donkeyote van Chico Pereira.

Over de film

Documentaire over Manolo, een Spaanse man die de Trail of Tears wil lopen, de route die de Cherokee-indianen aflegden voor hun gedwongen herplaatsing naar Oklahoma. Maar de 73-jarige Andalusiër heeft chronische artritis, spreekt geen Engels, en… hoe krijgt hij zijn trouwe ezel Gorríon de VS in?

Over de regisseur

Chico Pereira (1979, Spanje) debuteerde in 2012 met een documentaire die eveneens over een eigenwijze oude Spaanse man ging: Pablo's Winter. Hij viel er in Nederland gelijk mee in de prijzen: op het IDFA won hij de prijs voor Beste Studentenfilm.

Waarom Donkeyote gaat winnen

Omdat Donkeyote de ideale film is voor een ieder die wil ontsnappen aan de hectiek van alledag. We zien een man en zijn ezel, wandelend door het prachtige landschap van Andalusië. Niets meer en niets minder.

Beste scène

Moeilijk kiezen, want Doneyote zit boordevol aandoenlijke en ontroerende momenten. Maar we gaan toch voor de scène waarin ezel Gorríon vanwege zijn watervrees weigert een brug over te steken. Het engelengeduld dat Manolo vervolgens aan de dag legt om zijn trouwe viervoeter toch over te halen is indrukwekkend, en bovenal een wijze levensles.

advertentie