VPRO Big Screen Award: Lemon van Janicza Bravo

Waarom Lemon gaat winnen

Vrijdag 3 februari 2017 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema bekeek de acht genomineerde films en beschouwt alvast voor. Met vandaag: de Amerikaanse komedie Lemon van Janicza Bravo.

Over de film

Lemon

Lemon

Isaac Lachmann is veertig. Zijn acteercarrière zit in het slop, hij is een grote teleurstelling voor zijn familie en tot overmaat van ramp verlaat zijn blinde vriendin hem. Een ontmoeting met een Amerikaans-Jamaicaans visagiste is het enige lichtpunt in zijn verder miserabele leven.

Over de regisseur

Janicza Bravo (1981, Verenigde Staten) maakte in het Amerikaanse festivalcircuit indruk met enkele korte komische films. Voor Gregory Go Boom (2013), met in de hoofdrol Michael Cera, ontving ze op Sundance de Grand Jury Prize. Lemon is haar speelfilmdebuut: het scenario schreef ze samen met haar echtgenoot Brett Gelman, die tevens de rol van Isaac speelt.

Waarom Lemon gaat winnen

Omdat Lemon op subtiele wijze commentaar geeft op de privileges van de 'witte heteroseksuele man', en in het bijzonder al die onrealistische Amerikaanse films over 'ongetalenteerde Joodse mannen die van hun leven een puinhoop maken, maar met wie het uiteindelijk wonder boven weer altijd toch weer goed komt.'

Beste scène

De scène waarin Isaac samen met de eerder genoemde visagiste op bezoek gaat bij haar Jamaicaanse familie, waar hij zich vervolgens compleet belachelijk maakt. Onder meer door al gelijk op te merken dat hij niet verwacht had 'dat er accenten zouden zijn', en vervolgens de ene na de andere onbedoeld racistische opmerking maakt.

advertentie