VPRO Big Screen Award: The Last Painting van Chen Hung-i

Waarom The Last Painting gaat winnen

Vrijdag 3 februari 2017 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema bekeek de acht genomineerde films en beschouwt alvast voor. Met vandaag: de Taiwanese thriller The Last Painting.

Over de film

The Last Painting

The Last Painting

Gelaagde thriller over politiek, kunst en moord. Een student en politiek activist wordt de nieuwe huisgenoot van een teruggetrokken schilder. Hij is bruusk en gedesillusioneerd, zij vol hoop.

Over de regisseur

Chen Hung-i (Taiwan) studeerde filosofie aan de Nationale Universiteit van Taiwan, waarna hij aan de slag ging als regisseur van commercials en videoclips. Voor zijn debuutfilm Candy Rain uit 2008, een romantisch drama over een aantal lesbische vrouwen, ontving hij op het Taipei Filmfestival de prijs voor Beste Regisseur.

Waarom The Last Painting gaat winnen

Omdat The Last Painting in een tijdsbestek van twee uur heel veel weet te zeggen over de moderne Taiwanese maatschappij. Over de studentenprotesten van een paar jaar geleden bijvoorbeeld, over corruptie en het patriarchaat, maar ook over seks, taboes en de waarde van kunst.

Beste scène

Hoogtepunt vormen zonder meer de scènes tussen de activiste en haar blonde transgender-vriendin: een voortdurend vrolijke, uitbundige en trotste vrouw, die van binnen echter diep ongelukkig blijkt te zijn. De vernedering die ze halverwege de film moet ondergaan maakt diepe indruk.

advertentie