VPRO Big Screen Award: An Evening with Beverly Luff Linn van Jim Hosking

Waarom An Evening with Beverly Luff Linn gaat winnen

Vrijdag 2 februari 2018 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema beschouwt alvast voor. Met vandaag: de absurdistische komedie An Evening with Beverly Luff Linn.

Over de film

Audrey Plaza speelt Lulu Danger, de verveelde vrouw van restaurantmanager Shane Danger. Als op een dag een geest uit haar verleden opdoemt als ster van een mysterieuze theatershow grijpt ze haar kans en vlucht ze het huis uit, met onder haar arm een doos vol gestolen geld en in haar bijzijn een Nieuw-Zeelandse mafkees genaamd Colin Keith (Jemaine Clement).

Over de regisseur

De Britse regisseur en scenarist Jim Hosking maakte in 2016 naam met de bizarre horrorkomedie The Greasy Strangler, waarin de wansmaak hoog tij vierde. De film verdeelde zowel publiek als critici: zo gaven drie recensenten van The Guardian respectievelijk drie, vier én nul sterren.

Waarom An Evening with Beverly Luff Linn gaat winnen

Een gortdroge mix van Twin Peaks, Napoleon Dynamite en de films van Mr. Oizo, zo zou je An Evening with Beverly Luff Linn. Dat zal niet iedereen aanspreken, maar liefhebbers van antihumor komen volop aan hun trekken bij deze film. En de sterrencast — bestaande uit onder meer Audrey Plaza, Emile Hirsch, Jemaine Clement en Craig Robinson — is werkelijk fantastisch.

Beste scène

Elke scène met komisch genie Jemaine Clement, helft van het Nieuw-Zeelandse duo Flight of the Conchords. Maar als we er één uit moeten kiezen: de scène waarin Clements personage een poging doet om Shane Danger en zijn twee maten te beroven is onvergetelijk. Dat zit hem vooral in de spanningsopbouw: het duurt enorm lang voordat Shane en co. doorhebben dat Colin Keith, die onverschillig een ranzige cocktail drinkt, kwade intenties heeft.