VPRO Big Screen Award: Night Comes On van Jordana Spiro

Waarom Night Comes On gaat winnen

Vrijdag 2 februari 2018 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema beschouwt alvast voor. Met vandaag: het Amerikaanse drama Night Comes On.

Over de film

Vlak voor haar achttiende verjaardag wordt Angel vrijgelaten uit een Amerikaanse jeugdgevangenis. Ze koopt direct een pistool om haar vader te vermoorden; hij is verantwoordelijk voor de dood van haar moeder. Samen met haar tienjarige zusje Abby gaat Angel op zoek naar hun vader voor wraak.

Over de regisseur

Jordana Spiro (1977, Verenigde Staten) is vooral bekend als actrice en speelt bijvoorbeeld in de Netflix-serie Ozark. Night Comes On is haar regiedebuut en werd gemotiveerd door Spiro’s verlangen om een film met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage te maken. Spiro schreef het script samen met Angelica Nwandu, wier moeder tevens is gestorven door huiselijk geweld.

Waarom Night Comes On gaat winnen

Omdat Night Comes On een tragisch, rauw en realistisch portret is van een zwarte vrouw in Amerika. Actrice Dominique Fishback (The Deuce) is ijzersterk als de getraumatiseerde Angel, die op zoek gaat naar betekenis van een leven vol tegenslagen, een leven zonder eerlijke kansen. Die betekenis heeft uiteindelijk meer te maken met zusterliefde in plaats van vaderhaat.

Beste scène

Wanneer de twee zussen op aandringen van Abby naar het strand gaan. Ze rennen het water in, spetteren elkaar nat en zitten lachend in het zand. Een intiem moment van zorgeloosheid, maar zoals in de hele film is duisternis nooit ver weg: Want Angel heeft nog steeds een pistool in haar tas.