VPRO Big Screen Award: Nina van Olga Chajdas

Waarom Nina gaat winnen

Vrijdag 2 februari 2018 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema beschouwt alvast voor. Met vandaag: het Poolse Nina van Olga Chajdas.

Over de film

Het leven van Nina, al twintig jaar getrouwd met Wojtek, wordt gedomineerd door het immense verdriet dat ze geen kinderen kan krijgen. Haar laatste hoop is het vinden van een draagmoeder, en als ze de jonge lesbienne Magda ontmoet lijkt haar grote wens daadwerkelijk in vervulling te gaan. Tot ze zich aangetrokken blijkt te voelen tot Magda en de situatie steeds gecompliceerder wordt.

Over de regisseur

Olga Chajdas (1983, Polen) studeerde filmproductie aan de Filmacademie in Lodz en volgde een cursus regie bij Andrzej Wajda's Film School. Nina is haar regiedebuut: de première in Rotterdam was dankzij IFFR Live in 45 verschillende Europese steden tegelijkertijd te zien.

Waarom Nina gaat winnen

Omdat in Polen de rechten van vrouwen steeds meer bedreigd worden door de conservatieve regering, en Nina dus precies op het juiste moment gemaakt is.

Beste scène

Dat moet wel de scène zijn die zich afspeelt in het kunstwerk Birth Place van Natalia Bażowska: een warme, veilige en pulserende ruimte die de baarmoeder moet voorstellen. Visueel indrukwekkend, en gezien de kinderwens van het titelpersonage zeer ontroerend.