De Telefilm - een anderhalf uur durend kwaliteitsdrama gemaakt voor tv, met een budget van 778 duizend euro - werd in 1997 bedacht om het productievolume te vergroten en film en televisie dichter bij elkaar te brengen. Recente successen: Familie, Tussenland en Cloaca. Laatstgenoemde behoort tot de nieuwste lichting Telefilms, waarvan er tot en met 1 mei elke zaterdagavond een op Nederland 3 te zien zal zijn.

Actueel

Bluebird van Mijke de Jong

Merel is een bollebozerige spriet van twaalf. Zij haalt alleen hoge cijfers, bij elke vraag van een leraar priemt haar vinger in de lucht. Dat wekt wrevel: van de ene op de andere dag is Merel het pispaaltje op school.

Cloaca van Willem van de Sande Bakhuyzen sluit Telefilms 2004 af

'Ben ik een nare man geworden?', vraagt de ambitieuze politicus Joep zich af in Cloaca, de zesde en laatste en met Mijke de Jongs Blue Bird beste Telefilm van dit seizoen. Het antwoord laat zich raden.

Zinloos van Arno Dierickx

Martin Hogeveen heeft het helemaal voor elkaar. Hij heeft een luxe appartement vol designspulletjes, een grote auto, een mooie, jonge vriendin, en een prima baan als organisatieadviseur. Als hij de Dienst Openbare Werken van een onbestemde provinciestad doorlicht, komt de vasthoudende streber een grote bouwfraude-zaak op het spoor. Directeur Verlinden blijkt de regels flexibel te hebben toegepast en wordt gedwongen op te stappen. Hogeveen wordt gevraagd hem op te volgen.

Deining van Nicole van Kilsdonk

Op de IJ-pont van kwart voor negen interviewt Cella voor de Amsterdamse lokale televisie dagelijks een aantal heel gewone mensen. Uit de losse pols babbelt de volslanke, geblondeerde veertiger er op los, over de meest uiteenlopende zaken. 'Vandaag schijn ik het te moeten hebben over het parkeerbeleid. Het parkeerbeleid. Wat vindt u daarvan?'

Drijfzand van Kees Vlaanderen

De moeder van Frits jr. overleed 18 jaar geleden tijdens zijn geboorte. Sindsdien zorgt zijn vader voor Frits. Thuis, en ook als trainer op de voetbalclub. Als de introverte boerenzoon gescout wordt door profclub NEC is de vader bang zijn zoon kwijt te raken, en onthult hij dat Frits' moeder nog leeft.

De ordening van Pieter Kuijpers

De ambitieuze Stella, net afgestudeerd aan de School voor Journalistiek, wil eigenlijk voor een buitenlandredactie van een grote krant werken. Tot die tijd brengt ze als bijbaantje orde aan in het omvangrijke archief van Lotte de Heus Verolmen, de weduwe van een oud-NSB-er, die haar memoires op schrift wil stellen .

Pieter Kuijpers over telefilm De Ordening

Van televisie naar bioscoop en weer terug. Voor regisseur Pieter Kuijpers ( Van God Los) geen enkel probleem. Hij filmt immers altijd alsof hij een bioscoopfilm draait. 'Elk shot moet iets nieuws vertellen.'

Overzicht van de telefilms van dit jaar

De komende weken is elke zaterdagavond een telefilm te zien. Maar wat kunt u verwachten? Een kort overzicht van de lichting 2004.

Cloaca van Willem van de Sande Bakhuyzen

Het slotbeeld is veelzeggend. Cloaca, de tweede speelfilm van Willem van de Sande Bakhuyzen, eindigt met een doucheputje. Een gat. Een afvalput. De cloaca, waarin opgekropt vuil samenklontert.

Willem van de Sande Bakhuyzen verfilmt toneelhit Cloaca

Somberder. Droever. De filmbewerking die Willem van de Sande Bakhuyzen van toneelhit 'Cloaca' maakte is bewust minder luchtig dan het theaterstuk. 'Toen ik de tekst voor het eerst las, vond ik het direct een ongelooflijk pijnlijk stuk .'

Interview met Jeanine Hage

Komende week beginnen de uitzendingen van de Telefilms - voor de televisie gemaakte films met budgetten van 900 duizend euro. Jeanine Hage, uitvoerder van het project, over de verhouding tussen filmmakers en omroepen: 'Er wordt nog steeds met modder gegooid, maar wel veel minder.'

Telefilms van andere jaargangen