Volkskrant Filmfestival: 31 t/m 40

Informatie over alle films in de vierde Volkskrant Filmfestival dvd-box

Regie: Joram Lürsen

Op de dag dat Sinterklaas aankomt in Amsterdam stort de toneelacteur die de goedheiligman al jaren speelt dood neer. Hetzelfde moment verschijnt een mysterieuze man (Michiel Romeyn) ter plaatse, die net vanuit Madrid naar Amsterdam is komen liften. Hij wil de rol wel spelen. Het oer-Hollandse Sinterklaasfeest is de verbindende factor van Alles is liefde. In de talloze, door scenarioschrijver Kim van Kooten met elkaar vervlochten verhaallijnen, komen alle vormen van liefde aan bod.

Regie: Sarah Polley

Fiona, die al twintig jaar in hetzelfde huis woont, zet op een avond haar koekenpan in de koelkast Haar man Grant doet de zaak liever af met een grapje, maar Fiona voelt aan wat er mis is in haar hoofd. Ze heeft Alzheimer. Op haar dringende verzoek brengt hij haar toch naar een verzorgingstehuis. En daar vindt Fiona een nieuwe liefde. Away from Her is een sober en sterk drama met een prachtige hoofdrol van Julie Christie, die haast onmerkbaar schakelt tussen onzekerheid en elegantie, tussen luciditeit en verwarring.

Regie: Anton Corbijn

Bescheiden, breekbaar en sterk portret, dat zonder te romantiseren recht doet aan het bijzondere leven van Ian Curtis, zanger van de legendarische band Joy Division. Regisseur Anton Corbijn brengt Curtis' vermaarde zelfmoord terug tot wat het was: een pure wanhoopsdaad. Gefotografeerd in prachtig zwart-wit.

Regie: Julian Schnabel

Het waargebeurde verhaal van de Franse Elle-hoofdredacteur Jean-Dominique Bauby die door een beroerte volledig verlamd raakt. Van carrièreman en vader verandert hij in een kasplantje. Het enige dat hij nog kan bewegen is zijn linkeroog. Bauby weigert echter op te geven; hij leert te communiceren door te knipperen, en weet zo vanuit zijn ziekbed een boek te schrijven.

Regie: Todd Haynes

Experimentele biopic over popfenomeen Bob Dylan. In I'm Not There wordt hij gespeeld door zes verschillende acteurs, onder wie een vrouw en een Afro- Amerikaans jongetje. Het lijkt misschien een omzichtige truc, maar Haynes is geen poseur. Het was volgens Haynes simpelweg de beste manier om een film over Dylan te maken. Zoals Dylan zichzelf telkens opnieuw uitvond, zo verschiet I'm Not There zes maal van toon en kleur.

Regie: Todd Field

Sarah verhuist met haar dochtertje en man naar een stadje waar het vooral voor kinderen goed toeven is. Voor Sarah is het een nachtmerrie. Dat het Amerikaanse buitenwijkbestaan de nodige gevaren en geheimen kent, is na films als Todd Solondz' Happiness en Sam Mendes' American Beauty welbekend. Ook in Little Children blijkt het geluk van Suburbia slechts schone schijn. Net zoals zijn voorgangers prikt regisseur Field de dromen van de Amerikaanse middenklasse door, maar hij doet dat zonder cynisme of leedvermaak.

Regie: Ang Lee

In een rustig tempo ontvouwt grootmeester Ang Lee een zonderlinge, maar onontkoombare romance tussen een collaborateur en een lid van een verzetsgroep, in Shanghai en Hongkong tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het oeuvre regisseur Lee kent weinig missers en veel hoogtepunten. De erotisch geladen spionagethriller Lust, Caution valt in de laatste categorie.

Regie: Guillermo Del Toro

Del Toro's zesde speelfilm is een zwart sprookje over het dromerige meisje Ofelia. Zij krijgt te maken met een boosaardige stiefvader, die als fascistische kapitein carrière maakt. Om het leven draaglijk te houden, duikt Ofelia in haar boeken, die haar wegvoeren naar een wereld vol elfen en faunen. Van een grens tussen die wereld en Ofelia's alledaagse werkelijkheid is al snel geen sprake meer. Pan's Labyrinth is vakkundig gemaakt amusement én hoge kunst met een boodschap.

Regie: Andrea Arnold

Jackie is beveiligingsbeambte. De hele dag tuurt ze naar het circuit van politiecamera’s, waarmee Glasgow veilig wordt gehouden. Op een dag ziet ze een jonge, rossige man op een van de monitoren, en raakt in paniek. Wie de man is, en wat hij heeft betekend in Jackie’s leven, zal pas later duidelijk worden.

Regie: Jia Zhang Ke

Jia, chroniqueur van hedendaags China, toont in zijn vijfde speelfilm de achterkant van een land op drift. Rondom de Drieklovendam in de Blauwe Rivier, waarvoor 1,2 miljoen mensen gedwongen moesten verhuizen, zoeken een man en een vrouw naar zekerheden uit het verleden. Zonder enige nadruk zet Jia traditie tegenover moderniteit, nostalgie tegenover vooruitgang. Still Life is een melancholisch en sociaal geëngageerd meesterwerk.

In Volkskrant Filmfestival 4 zijn weer tien prachtige voorbeelden van de betere cinema uit binnen- en buitenland verzameld. Deze nieuwe dvd-box biedt een zeer gevarieerd palet aan genres: van komedie tot drama, van spionagethriller tot fantasy. Ook zitten er twee interessante muziekfilms bij: Control van Anton Corbijn en I’m Not There over het leven van Bob Dylan.

De dvdbox Volkskrant Filmfestival 4 is in de webwinkel van de Volkskrant te bestellen

advertentie