Dossier: Cinekid

Hét filmfestival voor kinderen

De 23ste editie van Cinekid, hét filmfestival voor kinderen, vindt dit jaar van 14 tot en met 23 oktober plaats in Amsterdam. Het satellietprogramma Cinekid Op Locatie is in maar liefst dertig steden door het hele land te bezoeken. Het festival opent dit jaar met twee films. It's not me, I swear! (Philippe Falardeau), de film die zowel de juryprijs als de prijs van de kinderjury won op de Berlinale in Berlijn, en De kleine Nicolaas (Laurent Tirard), voor de jongere kinderen, die alleen bij Cinekid in de bioscoop te zien zal zijn.

Zowel publieksprijs als kinderjuryprijs voor Duitse film

De film De krokodillenbende van Christian Ditter (Duitsland) heeft donderdagavond tijdens de uitreiking van de Cinekid-prijzen zowel de Zpp Cinekidleeuw publieksprijs als de MovieSquad Cinekid Award (kinderjury) in de wacht gesleept. Dat maakte de organisatie van het kinderfestival voor film, televisie en nieuwe media bekend.

Michael Dudok de Wit over zijn favoriete jeugdanimatiefilms

Het kinderfilmfestival Cinekid vroeg dit jaar een drietal animators om hun favoriete jeugdanimatiefilms uit te kiezen. Onder hen ook Michael Dudok de Wit, de Nederlandse filmmaker die onder meer verantwoordelijk was voor de Oscarwinnende korte film Father and Daughter (2000), misschien wel de meest onbesproken titel in de ‘Canon van de Nederlandse film’. De al jaren in Londen werkzame animator koos een zestal korte en twee lange animatiefilms uit.

Documentaire

Radio-interview met filmmaker Nienke Eijsink over haar documentaire Het verhaal van Anna die op Cinekid in premiere ging.

Openingsprogramma

Er zijn geen nieuwe Nederlandse producties te zien op de 23ste editie van Cinekid festival. Wel zullen films als Kikkerdril, Oorlogswinter en De Indiaan in een aparte sectie te zien zijn.
Het openingsprogramma bevat daarentegen twee Franse films met ondeugende jongetjes in de hoofdrol.

 

Alle leeftijden op een pagina

Ouders beslissen natuurlijk zelf wel welke films ze hun kinderen laten zien. Toch vragen ze zich stiekem vast wel eens af wat hun kroost nu eigenlijk gezien moet hebben. Vanaf nu kunnen ouders, kinderen en natuurlijk ook leerkrachten terecht bij de CinekidKlappers, een door experts samengestelde lijst van de kinderfilms van toen en nu, per jaar gerangschikt voor kinderen tussen 4 en 12 jaar oud.

Digitaal themakanaal week lang in teken jeugddocu

Tijdens het Cinekid Festival staat de hele programmering van Holland Doc 24 een week lang in het teken van de jeugddocumentaire. Bijna alle films die worden vertoond, zijn voortgekomen uit de workshop Kids & Docs, een initiatief van Cinekid, IDFA en het Mediafonds om de productie van jeugddocumentaires te stimuleren en het genre breder onder de aandacht te brengen van kinderen en professionals.

Cinekid-directeur Sannette Naeyé over de CinekidKlappers

Welke pareltjes van films horen bij een gedegen cinematografische opvoeding? En welke zijn gewoon het allerleukst? De beste kinderfilms zijn gerangschikt in de CinekidKlappers. Cinekid-directeur Sannette Naeyé is een van de initiatiefnemers en maakte deel uit van de commissie die bepaalde welke films op de lijst kwamen.

Nieuwe titels op de lijst

Cinekid nomineerde negen films die een plaats verdienen op de CinekidKlapperslijst, een lijst van ongeveer honderd films die er toe doen tussen peuter- en puberbestaan. Uit deze negen konden lezers van Cinema.nl hun drie favoriete kinderfilms kiezen. De winnaars: Matilda, Billy Elliot en Babe.

advertentie