Dossier: John Cassavetes

‘Ik vind film niet zo belangrijk. Mensen zijn belangrijk.’

Iedereen rende zich de benen uit het lijf voor John Cassavetes. Had hij acteurs nodig om in een film te spelen? Prima, ze deden gratis mee. Charme was het voornaamste wapen van Cassavetes (1929-1989), de acteur en regisseur die met zijn werk de Amerikaanse filmwereld wakker schudde. Naar aanleiding van een retrospectief in het Filmmuseum besteedt Holland Doc 24 van 12 tot en met 18 oktober uitgebreid aandacht aan deze gangmaker en wegbereider van de onafhankelijke cinema.

Analyse: Het werk van John Cassavetes

Weinig filmmakers zijn zo vaak gekopieerd als Cassavetes, en dat geeft zijn belang goed aan. Als pionier van een persoonlijke manier van filmmaken kan zijn invloed nauwelijks worden overschat. Volgens het Filmmuseum, dat een retrospectief en een tentoonstelling aan hem wijdt, was hij ‘Rebel en inspirator .’

De eerste versie van John Cassavetes´ Shadows

John Cassavetes' eersteling Shadows (1959) staat te boek als het begin van de onafhankelijke Amerikaanse film. In feite gaat het daarbij om de tweede versie van de film: uit ontevredenheid over het resultaat besloot Cassavetes twee kwart van de film opnieuw te draaien. De oorspronkelijke print verdween spoorloos.

How the Sex, Drugs and Rock 'N' Roll Generation Saved Hollywood

De documentaire Easy Riders, Raging Bulls vertelt het verhaal van New Hollywood: een generatie jonge, rebelse filmmakers die in de jaren '70 braken met de conservatieve spelregels van klassiek Hollywood. John Cassavetes komt maar spaarzaam in de documentaire voor, maar als grondlegger van de onafhankelijke film in Amerika en inspiratiebron voor oa Martin Scorsese en Peter Bogdanovich, is zijn rol in de de opkomst van New Hollywood onmiskenbaar.

Easy Riders, Raging Bulls is van 12 tot en met 18 oktober te zien op het digitale themakanaal Holland Doc 24.