Paz Vega: van soap naar cinema

Sex and Lucía valt bij het publiek in de smaak

, Fred Hermsen

Sex and Lucía (Lucía y el Sexo) van de Spaanse regisseur Julio Medem doet het goed bij het Rotterdamse publiek, en dat niet alleen vanwege de vele seksscènes.

De hoofdrol wordt gespeeld door de 26-jarige Paz Vega, die wereldberoemd is in Spanje door de tv-serie 7 Vidas (een soort Friends). Julio Medem schreef Sex and Lucía met Paz Vega in gedachten. Zij kende Medem niet, en was verbaasd hoeveel van zichzelf ze terugzag in het verhaal. Vega is één van de prominente gasten op het festival, en ook hier heeft ze laten weten dat haar tv-dagen definitief voorbij zijn, ten faveure van de echte cinema. Na Sex and Lucía heeft ze inmiddels al vier andere films gedaan, waaronder Hable con ella van starmaker Pedro Almodovar. Men noemt haar dan ook de nieuwe Penelope Cruz, al zien we die niet zo gauw zo ver gaan als Vega in Sex and Lucía.

De film had ook Luna kunnen heten (de volle maan is alom aanwezig, en ook het liefdeskind van de mannelijke hoofdfiguur heet zo), maar zelfs Julio Medem weet dat de titel Sex and Lucía meer kaartjes verkoopt. En zo komt iedereen aan zijn trekken: Medems film bereikt terecht een groter publiek, en het publiek blijkt grote waardering te hebben voor de tamelijk gecompliceerde puzzel die het voorgeschoteld krijgt: op een zinderend heet en witgeblakerd eiland komen twee tragische liefdesverhalen bijeen, in een knap geconstrueerd vlechtwerk van heden en verleden, werkelijkheid en (roman)fictie, kennis en misverstand. De stormachtige seks die Lucía en haar grote liefde Lorenzo in het eerste deel van de film hebben was misschien waar een deel van het publiek voor kwam, wanneer aan het eind het laatste stukje van Medems tragische puzzel op zijn plaats is gevallen, geldt het applaus niet een seksfilm, maar een knap in elkaar gestoken kunstwerk.