SIENTJE droomstart van een krengetje

interview met de maakster

Sientje is wel een krengetje, vertelde maakster Christa Moesker aan de Villakrant, maar geen rotkind. Vanaf zondag zijn de zes nieuwe filmpjes te zien op Z@ppelin en zondag 12 okt.16.00 uur op cinekid in De Balie (Kleine Zaal)

IS SIENTJE EEN VERWEND MEISJE?
Sientje is een krengetje, maar ook weer niet zo erg. Ik vind het wel realistisch. Ik heb zelf twee jongens en die zijn ook wel eens gewoon razend, dan gaat ook het bed overhoop. Maar ze zijn geen rotkinderen of zo. Met Sientje probeer ik het zo te doen dat je niet alleen maar denkt: wat een rotkind. Ik probeer wel een soort begrip te kweken. Ik kom zelf uit een meisjesgezin en wij waren geen lieverdjes. Mijn twee zussen en ik konden ontzettend gemeen doen. Echt meiden. Daarom dacht ik: ik moet zelf maar een paar jongens. Volgens mij zijn die minder, hoe moet je het zeggen... gemeen. Mijn ervaring met meisjes is dat ze stiekeme, gemene dingen doen tegen elkaar. Daarom moest Sientje ook een meisje zijn, natuurlijk. Het leuke aan haar is dat ze gemene dingen doet. En ze is stoer.

WAS JIJ ZELF EEN STOER KIND?
Nee, ik was echt een meisje, met Barbies en zo. Je wil natuurlijk graag horen dat ik op Sientje lijk. Daar probeert iedereen naar te vissen. Maar nee, het heeft weinig te maken met hoe ik vroeger was. Volgens mij was ik gewoon een lief , normaal kind. Maar toen we in de puberteit kwamen, werden we wat gemener, mijn zussen en ik. Sientje moet gewoon haar zin en ze gaat dat gewoon bereiken, op deze manier of een andere. Voor de verhalen haal ik gewoon dingen uit het dagelijks leven. Dus het staat heel dichtbij je, iedereen herkent er wel iets van. Dat vind ik leuk.

IS SIENTJE EEN TYPISCH NEDERLANDS MEISJE?
Ja. Ze zou niet Japans kunnen zijn, denk ik. Er zijn vast veel landen waar kinderen strakker worden gehouden. Dat Sientje met haar vader gaat vechten om de afstandsbediening, dat is echt Nederlands. Dat kan alleen hier, volgens mij. Maar haar ouders zijn ook wel een beetje fout, hoor. Het is niet goed om een kind haar zin te geven als ze maar vervelend genoeg is. Maar goed, dat overkomt elke ouder. Ik zelf heb begrip voor alle partijen.

In één film zit Sientje achterin de auto, want ze gaan naar oma. En ze verveelt zich dood. Maar dat snap je gewoon, want je ziet alleen maar lantaarnpalen voorbijkomen en strepen op de weg: zo saai! Dan ga je natuurlijk heel vervelend doen. Wat moet je anders ? Dat snapt iedereen. Sientje is daarna echt verschrikkelijk, maar toch heb je daar begrip voor. Dat hoop ik tenminste. Dat je voor jezelf gaat denken: is dat nou een leuk meisje of juist niet?

advertentie