NFF-studentencompetitie afstudeerfilms

Jonathan Elbers (24, fictie)

Elk jaar wordt tijdens het Nederlands Film Festival de Tuschinski Award voor de beste afstudeerfilm uitgereikt. Cinema.nl portretteerde vier van deze talenten. Onder hen is Jonathan Elbers met zijn familiefilm De club van lelijke kinderen.

Jonathan Elbers: ‘Mijn voorkeur voor fantasierijke films past goed bij kinderfilms. Met De club van lelijke kinderen heb ik een kinderfilm willen maken die ook leuk is voor volwassenen.

Het speelt zich af in een Orson Welles-achtige dictatuur waar uiterlijke schoonheid de norm is . De elfjarige Paul heeft flaporen en wordt afgevoerd naar een kamp voor lelijke kinderen. Het was nog best lastig het gelijknamige boek uit 1987 in een half uur te verfilmen. We hebben van de meeste personages karikaturen gemaakt, behalve van de hoofdrolspelers Paul en Sara. Voor de speeches van dictator Isimo hebben we quotes van hedendaagse politici gebruikt.

Het boek, dat vooral naar WO II verwijst, hebben we geactualiseerd door gebruik van social media, televisie en hedendaags taalgebruik. Ik zou graag een speelfilmversie maken, daar zijn we nu mee bezig. Daarnaast werk ik aan een film die verder gaat waar sprookjes eindigen: leefden ze echt nog lang en gelukkig?’ 

Trailer De club van lelijke kinderen

advertentie