NFF-studentencompetitie afstudeerfilms

Laura Hermanides (23, documentaire)

Elk jaar wordt tijdens het Nederlands Film Festival de Tuschinski Award voor de beste afstudeerfilm uitgereikt. Cinema.nl portretteerde vier van deze talenten. Onder hen is Laura Hermanides met haar documentaire Wij zijn er klaar voor.

Laura Hermanides: ‘In mijn examenfilm Wij zijn er klaar voor probeer ik een portret van mijn generatie te schetsen. De film gaat over jonge activisten van de Occupy-beweging, maar de camera richt ook een kritische blik op de filmcrew zelf.

Wij vinden de Occupiers soms irritant, maar hebben ook bewondering voor ze. Zij staan daar wel in een vies tentje voor iets dat ze belangrijk vinden. Wij gaan naar McDonald’s en hebben geen zin om de wereld te verbeteren.

Ik heb het gevoel dat ik deel uitmaak van een generatie die verlamd is door luxe. Ik mis een gevoel van urgentie en gezamenlijkheid: ergens voor staan, ergens voor vechten. Dat hoeft geen geitenwollensokkenideaal te zijn, maar gewoon een idee van waar we naartoe willen.

Ik heb veel goede reacties gekregen van jonge mensen. Het publiek loopt na afloop vaak druk pratend de zaal uit, dus dat is een goed teken. Soms krijg ik kritiek: waarom geeft je film geen antwoorden? Maar ik wil vooral prikkelen en vragen oproepen.’ 

Teaser Wij zijn er klaar voor

 

advertentie