KRAAK EN SMAAK

Filmrecensie van Lilian Naeyé (12)

KRAAK EN SMAAK

Filmrecensie van Lilian Naeyé (12)

September filmmaand villa achterwerk en ook op cinekid te zien:

maandag 13 okt, 10.00 uur, Pathé City 2
vrijdag 17 okt, 09.45 uur, Pathé City 6
zondag 19 okt, 15.45 uur, Pathé City 7

Ida beklimt een muur. Haar vader denkt dat ze huiswerk maakt. Ze mag helemaal niet klimmen; het is gevaarlijk. Maar ze valt niet. Haar vader wel, thuis gewoon op de vloer. Hij moet geopereerd worden anders gaat hij dood, maar dat kan alleen in de VS, en is verschrikkelijk duur.

Ida's moeder probeert nog geld te lenen bij de bank, waar ze werkt, maar dat lukt niet. Ida belooft dat ZIJ voor het geld gaat zorgen. Ze gaat de kluis van de bank kraken: KRAAK!

Dit is het begin van een ontzettend spannende film die af en toe ook grappig en verdrietig is. Een film misschien net zo spannend als Spy Kids, maar een stuk echter. Het is wel een kinderfilm, maar ik denk dat veel volwassenen hem ook leuk zullen vinden.

De film is in 2002 in Denemarken gemaakt door Hans Fabian Wullenweber met als oorspronkelijke titel 'Klatretøsen'. Klatre in het Deens is klauteren en de film in het engels heet 'Catch that Girl'. Kraak vind ik een betere titel! Ida wordt gespeeld door Julie Zangenberg, een meisje van 14 jaar.

Mijn recensie heet kraak en smaak omdat ik me prima vermaakt heb bij deze film; ik mocht hem zien in het VPRO-gebouw op het mediapark in Hilversum en er was genoeg te snoepen. Ik wil niet te veel meer zeggen over de film want jullie moeten hem gewoon gaan zien...

Toch nog een stukje dan. Ida gaat de bank beroven en krijgt hulp van haar vrienden Jonas en Sebastiaan. Ook haar broertje doet mee. Ze gaan eerst op onderzoek uit en maken vervolgens een plan. Ze bereiden alles tot in de puntjes voor en oefenen met klimmen. Ida neemt met Jonas èn Sebastiaan verkering; ze moet wel, anders helpen ze niet, maar ze weten het niet van elkaar.

Meer kan ik echt niet vertellen; dit moet je zelf maar gaan zien. Maar het is spannend tot de laatste minuut en je begrijpt dat Jonas en Sebastiaan er achter komen dat ze allebei verkering hebben en Ida zal moeten kiezen voor de één of de ander... of niet...

Lilian Naeyé

advertentie