'Suske, waar blijft ge nu?'

Het was lang wachten op de eerste speelfilm naar stripverhalen van Willy Vandersteen

Bart Dirks ,

Met bijna vier jaar vertraging is de Suske & Wiske-strip De Duistere Diamant eindelijk verfilmd. Gelukkig is de 13-jarige Celine Verbeeck (Wiske) in de tussentijd amper gegroeid. Maar de jongen die Suske zou spelen wel.

Op de set van Suske en Wiske, de 'Oude Stad' van het Belgisch-Limburgse openluchtmuseum Bokrijk, bewijst Rudi Van Den Bossche zijn engelengeduld met kinderen. Piepjonge figurantjes kijken met hem mee naar het ruwe beeldmateriaal van De Duistere Diamant, de eerste speelfilm naar de stripverhalen van Willy Vandersteen.

'Werkt u ook hier?', vraagt een meisje van een jaar of drie .

'Ja, ik werk ook hier', antwoordt Van Den Bossche. 'Kijk, hier rent Urbanus achter Suske en Wiske aan.'

'Maar werkt u hier wel?', houdt het meisje stug vol. Immers, als hij hier ook hoort, waarom is dan niet ook hij in Middeleeuwse kledij gestoken om mee te kijken hoe Wiske tot de brandstapel wordt veroordeeld? Omdat hij niet meespeelt, maar regisseert.

Al in 2001 was Rudi Van Den Bossche scenarist en co-producent voor De Duistere Diamant die nu pas wordt opgenomen. In dat verhaal vinden Suske en Wiske tijdens een vakantie in Nederland een betoverd juweel. Als ze het Sidonia cadeau doen, wordt hun tante ernstig ziek. Een reis met de teletijdmachine van professor Barabas moet er aan te pas komen om de vloek ongedaan te maken. In februari 2004 moet De Duistere Diamant uiteindelijk in de bioscopen draaien.

De cast is grotendeels Vlaams. Dirk Roofthooft is Lambik, Peter Van den Begin speelt Tante Sidonia, de Nederlandse actrice Thekla Reuten speelt de heks Alwina. Bijrollen zijn er voor Urbanus en Willeke van Ammelrooij.

Van Den Bossche blijft redelijk dicht bij de oorspronkelijke strip uit 1958, maar veroorlooft zich wel meer avontuur en magie. 'Als Sidonia op sterven ligt, heb je in de film meer emotie nodig dan in de strip. Tegelijk moet Lambik ook overtuigend van zes meter hoog omlaag kunnen stuiteren.'

Stripverfilmingen lijken in, na Batman, Spiderman, X-man en Asterix. Steven Spielberg wil zich zelfs wagen aan Kuifje. ' Doe mij maar Sus en Wis', meent Van Den Bossche. 'Veel leuker, volkser, grappiger. Het is een hele familie met duidelijke karakters. Kuifje is literairder, maar moet het hebben van slechts twee sterke figuren.'

De Duistere Diamant wordt een 'flitsende film', belooft de regisseur met een Vandersteense alliteratie. 'Met veel special effects. Al kan het bonter. Het Spaanse Spook verfilmen zou vier keer zo duur zijn.'

Toch hielden ook nu juist de dure special effects deze productie bijna drie jaar op. Het Nederlands Filmfonds wees een subsidieverzoek af: het fonds wilde liever een tekenfilm. Europese steun bleef ook bescheiden. 'Brussel' betaalt enkel mee aan de promotie van de film en van de regio's waar deze zich afspeelt: Antwerpen en zowel het Nederlandse als Belgische Limburg en Brabant.

Te elfder ure kwam er een bijdrage uit Duitsland waardoor de film met een budget van 2,87 miljoen euro nu toe is aan zijn zestiende draaidag van de 41 in totaal. De vertraging leidde tot praktische problemen. Zo trok beoogd regisseur Dominique Deruddere zich vorige zomer terug vanwege andere verplichtingen. Van Den Bossche, die inmiddels met Olivetti 82 zijn debuutfilm gemaakt had, nam de regie zelf in handen.

Gelukkig was de 13-jarige Celine Verbeeck (Wiske) nog niet te hard gegroeid. ' Toen ik tien was, had ik al auditie gedaan bij de vorige regisseur.' De oorspronkelijke Suske had minder geluk - hij is wel te groot geworden. De 16- jarige Joeri Busschots (Suske) vervangt hem. 'Ik speelde in Olivetti 82 en ik was volgens Rudi gelukkig nog niet te veel gegroeid.'

De opnames gaan weer verder, Wiske stapt weer de brandstapel op. 'Suske, waar blijft ge nu?', krijst ze uit alle macht. Het klinkt eerder geërgerd dan angstig: Suske redt haar immers altijd uit de brand, maar wel pas op het allerlaatste moment.