De opnames voor vijfentwintig films, waaronder toekomstige blockbusters als Tulip Fever en The Libertine, dreigen deze week abrupt te worden afgebroken door ingrijpen van de Britse fiscus. Het Britse ministerie van Financiën heeft besloten met onmiddellijk ingang een maas in de wetgeving te dichten waardoor investeringen in films niet langer meer onbeperkt van de inkomstenbelasting kunnen worden afgetrokken. De belastingdienst zegt dat deze faciliteit op grote schaal wordt misbruikt.

De Britse filmproducten staan echter op hun achterste benen. De budgetten vallen hierdoor ineens 30 procent lager uit.

Producer Russ Smith, die volgende week in de Ealing Studio's had willen beginnen met de opnames voor The Libertine met Johnny Depp, John Malkovich en Samantha Morton, zegt dat de financiering van de hele film nu aan een zijden draadje hangt. 'Groot-Brittannië wordt een no-go area voor filmmakers', aldus Smith, die eerder films als Mice and Men en Ripley's Game produceerde.

Smith is vooral verontwaardigd dat de fiscus van tevoren hierover geen mededelingen heeft gedaan. Hij zegt dat er nu zal worden gekeken of de opnames voor The Libertine (een film over het leven van de 17-de eeuwse dichter Earl of Rochester) op een goedkope locatie in Oost- Europa kunnen worden gedaan of dat de film helemaal niet meer zal worden gemaakt .

Ook de opnames voor de film Tulip Fever met Jude Law in de hoofdrol zijn in acuut gevaar gekomen, hoewel hiervoor in de Pinewood Studio's al een decor is gebouwd. De film, geregisseerd door John Madden (ondermeer Shakespeare in Love ), is gebaseerd op het boek Tulpenkoorts van Deborah Moggach en gaat over een buitenechtelijke relatie in het 17-de eeuwse Amsterdam. De film had oorspronkelijk een budget van 45 miljoen dollar, maar moet nu ineens voor 30 miljoen dollar worden gemaakt.

Vorig jaar werd in Groot-Brittannië voor het eerst meer dan één miljard pond (bijna anderhalf miljard euro) uitgegeven aan het maken van ruim tweehonderd films. Dit bedrag zou dit jaar kunnen worden gehalveerd als de fiscus de maatregel niet intrekt. Hierdoor zouden honderden banen in de Britse filmindustrie verloren gaan. De filmproducenten willen dat de belastingmaatregel op de lange baan wordt geschoven, zodat zij naar alternatieve financiering voor hun megaproducties kunnen zorgen.