IDFA voor thuisblijvers

Avond van de Documentaire

Gerhard Busch ,

Nederland 3 ruimt vanavond zes uur in voor documentaires. Met gesprekken, discussies en interviews en natuurlijk films, van IDFA en Shadowfestival.

'De bedoeling van de avond is dat de kijker het idee heeft dat hij aanwezig is op een festival. Dat hij van film naar film gaat en tussendoor hoort hoe makers hun films toelichten in gesprekken, discussies en interviews.' Aldus Harry Hosman, samen met Bram van Splunteren eindredacteur van De Avond van de Documentaire.

De Avond begint ongeveer half acht 's avonds en duurt tot twee uur 's nachts. Alles bij elkaar meer dan zes uur aandacht voor de documentaire. Dat de VPRO (Hosman: 'Wij vinden de documentaire buitengewoon belangrijk') daarvoor de reguliere programmering aanpast is niet verwonderlijk. Dat ook Net 3 bereid is van het heilig verklaarde format af te wijken, lijkt opvallender.

Toch valt dat volgens Hosman wel mee: 'De netcoördinator was snel akkoord. Het past binnen het idee dat grote culturele manifestaties of belangrijke politieke gebeurtenissen hun weerslag vinden op Net 3.'

Aanleiding voor de Avond van de Documentaire is het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), het grootste documentaire festival ter wereld, dat van 18 tot en met 28 november wordt gehouden. Toch worden niet alle films ook op het IDFA vertoond.

Hosman: 'Drie van de vijf films zijn te zien op het IDFA, maar we vertonen bijvoorbeeld ook de openingsfilm van het Shadowfestival, een soort tegenfestival dat tegelijkertijd wordt gehouden. We willen de vrijheid hebben voor de avond die films te kiezen die wij belangrijk vinden. Het liefst hadden we er ook een Nederlandse film in gehad, maar helaas waren ze niet op tijd af, of al elders ingepland. Om toch enige Nederlandse inbreng te hebben, zorgen we er voor dat tijdens de gesprekken met de regisseurs ook een of twee Nederlandse makers aan tafel aanschuiven.'

De Avond vindt plaats op zaterdag 20 november in Felix Meritis, Amsterdam, maar wordt in verband met de ondertiteling een dag later uitgezonden.

Het spoorboekje van De Avond is als volgt:
Bride kidnapping in Kyrgyzstan (Can/Kyrgizië 2004, 51 min.) - In voormalige Sovjet-republiek bestaat nog steeds het oude gebruik van het ontvoeren van potentiële bruiden. Aansl: gesprek met regisseur Petr Lom.

One Shot (Israël 2004, 60 min.) - In de strijd tegen Palestijnse strijders zet het Israëlische leger ook scherpschutters in. Aansl: gesprek met filmmaakster Nurit Kedar.

Technik des Glücks (GB/Dld 2004, 68 min.) - Over de rol van electriciteitscentrale van Zschornewitz in de geschiedenis van Oost- Duitsland. Aansl: gesprek met makers Stefan Kolbe en Chris Wright.

Cell stories (VS 2004, 12 min.) - In eerste met mobiele telefoon opgenomen documentaire vertellen vier mensen sterke verhalen over hun mobieltje. Aansl: gesprek met regisseur Edward Lachman.

Grey Gardens (VS 1974, ) - Portret van Edith Bouvier Beale en haar dochter Edie, familie van Jacqueline Kennedy Onassis. Vooraf (!): gesprek met (co-)regisseur Albert Maysles.