Theater Lux in Nijmegen gaat niet akkoord met het reddingsplan van de gemeente. B&W wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, waardoor de structurele problemen bij Lux voortduren. Dat schrijft het bestuur van het kunsthuis aan de gemeenteraad.

Lux, centrum voor film, podiumkunsten en debat, heeft grote financiële zorgen . Vanaf het begin (in 2000) maakt het centrum verlies. Niet door gebrek aan bezoekers, aldus directeur Ted Chiaradia. Het aantal voldoet met 240 duizend ruimschoots aan de verwachting, maar vooral door hoge personeelslasten door het wegvallen van gesubsisieerde arbeid, zoals de Melkert-banen.

Eind 2004 is door adviesbureau Andsersson, Elffers & Felix een reddingsplan opgesteld. Dat behelst onder meer een financiële afslanking van Lux en een eenmalige investering van ruim negen ton door de gemeente.

De gemeente wil niet verder gaan dan een lening van 250 duizend euro voor 2005 en uitstel van de aflossing van een oude gemeentelening van 1,6 miljoen voor onder meer inrichting . Volgens Chiaradia is dat slechts een cosmetische ingreep, die de schulden louter doet toenemen.

Bovendien komt Lux zwaar in de problemen als bijvoorbeeld bioscoopstoelen moeten worden vervangen en de aflossing van de oude gemeentelening nog niet eens is begonnen. De commissie Stedelijke Samenleving van de raad buigt zich vandaag over het reddingsplan.