Telefilms 2005

Nederlandse films gemaakt voor de televisie

Telefilms 2005

Nederlandse films gemaakt voor de televisie

Actueel

Interview met regisseur Patrice Toye

Patrice Toye debuteerde zeven jaar geleden met de festivalhit Rosie, daarna bleef het angstvallig stil rond de Vlaamse filmmaakster. Maar Toye is terug met de Telefilm Gezocht: Man.

Alle Telefilms uit de lichting van 2005 op een rij

Is 2005 een goed Telefilm-jaar? De VPRO Gids bekeek en beoordeelde ze alle zes en kwam uit op een gemiddelde van 2,8. In schooltermen een zes plusje. Positieve uitschieters: Gezocht: Man en Off screen.

Telefilms slagen er niet in de Nederlandse actualiteit boeiend te maken

Zaterdag begint de zesde reeks Telefilms. Terreur? Af en toe rijdt er een pantservoertuig door het beeld.

Off Screen van Pieter Kuijpers

John Voerman leeft in een waanwereld. De 59-jarige buschauffeur ziet de wereld om hem heen veranderen, maar is niet in staat aan te haken. Zijn klantenkring wordt botter en a-socialer. Zijn werkgever vertelt hem dat hij, als voorschot op zijn pensioen, minder mag werken. Maar in zijn vrije tijd grijpt de eenzaamheid de macht.

Stille nacht van Ineke Houtman

Elke keer als het Nederlands elftal speelt, slaat een serieverkrachter toe in een duister, mistig bos in een niet nader benoemde studentenstad in de Randstad . Hoewel er met honderden mensen aan de zaak wordt gewerkt, heeft de politie geen spoor.

Nederlandse filmer zoekt de actualiteit

De Nederlandse film heeft de actualiteit ontdekt. De Utrechtse serieverkrachter ? Een gijzeling in de Philips-toren? De moord op Pim Fortuyn? Het leven van maffiabaas De dominee? Straks in de bioscoop. Maar let op: Klaas Bruinsma heet hier Klaas Donkers.

Setbezoek aan Stille nacht van Ineke Houtman

'Eeeh Bonnie, heb je even?' Als ze de klas uitloopt, schiet de docent Nederlands het mooie, jonge meisje aan. 'Ik heb weleens een expositie hier en daar... en nu wou ik vragen... heb jij zin om een keertje voor mij te poseren? Zenuwachtig schuivelt hij heen en weer, dan vervolgt hij: 'Je moet er niks geks van denken, maar het gaat om naakten...' 'Ik weet niet', antwoordt het meisje schuchter. Dan loopt ze weg. De camera zoomt in op de leraar, die haar keurend nakijkt.

Telefilms van andere jaargangen

Van 7 mei tot en met 11 juni is elke zaterdagavond weer een Telefilm op Nederland 3 te zien. In de zesde reeks worden achtereenvolgens uitgezonden: Gebroken rood (Eric Oosthoek), Staatsgevaarlijk (Marcel Visbeen), Stille nacht ( Ineke Houtman), On Stage (Marcel Hensema), Gezocht: Man (Patrice Toye) en Off Screen (Pieter Kuijpers).

advertentie