Regisseur Lou Ye negeert filmverbod

Ye’s nieuwste film in Cannes in première

De Chinese regisseur Lou Ye haalt de woede van Chinese regering op zijn hals door zijn nieuwste film Spring Fever (Chun feng chen zui de ye wan) in Cannes in première te laten gaan.

Ye staat bekend om zijn, naar China’s mening, controversiële films en kreeg in 2006 een filmverbod van vijf jaar door de Chinese regering opgelegd. Deze beslissing werd door China’s State Administration of Radio, Film and Television (SARFT) gemaakt naar aanleiding van Ye’s film Summer Palace. Dit romantische verhaal gaat over twee jonge geliefden die elkaar kwijtraken en jaren later weer terugvinden, met op de achtergrond de roerige jaren ’80 en ’90 in China. De Chinese censuur verbood de film om zogenaamd esthetische reden, maar het was duidelijk dat de expliciete seksscènes en de kritische blik van Ye op de studentenprotesten van 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Bejing, niet gewaardeerd werden.

Ook Summer Palace beleefde drie jaar geleden zijn première in Cannes, de Chinese autoriteiten negerend. Hoewel de film verboden was in China, werd de film ook vertoond op grote festivals in Toronto en Rotterdam.

Spring Fever wordt tijdens het festival van Cannes, dat vandaag start, voor de eerste keer vertoond en dingt mee naar de Palm d’Or. De film snijdt wederom een gevoelig onderwerp aan, namelijk het overspel van een getrouwde man met een andere man. In China is homoseksualiteit nog steeds een groot taboe.

De producent van Spring Fever, tevens verantwoordelijk voor de productie van Summer Palace, zei over de film: ‘We willen de regering niet kwaad maken, we willen slechts films maken. De Chinese filmcensuur moet veranderen, op zijn minst moeten de filmverboden ingetrokken worden.’ Spring Fever is in het geheim opgenomen in het oost-Chinese Nanjing, met slechts één handheld camera en een cast bestaande uit vijf acteurs.

Niet alleen de bovengenoemde films bezorgden Ye problemen met de Chinese overheid. In 1995 werd zijn film Weekend Lover voor twee jaar verboden en zijn film Suzhou River uit 2000 is nog steeds niet vertoond in China. Ye vertoonde de film noir Suzhou River zonder officiële toestemming van de Chinese overheid, wat hem destijds een werkverbod van twee jaar opleverde. 

Het Film Festival Cannes begint vandaag en duurt tot en met 24 mei.