Problemen Universal houden aan

Studio gaat risico's uit de weg

Guido Franken ,

Na de teleurstellende opbrengsten van onder andere State of Play, The Wolfman en Green Zone, heeft ook Universals nieuwe geesteskindje Repo Men de handdoek in de ring gegooid: de 32 miljoen dollar kostende film bracht na drie weken slechts een kleine 13 miljoen op. Reden te meer voor de studio om het over een meer veilige boeg te gooien.

Meer grappen, grollen en spektakel voor de jongere doelgroep, minder serieuze films voor een volwassen publiek, luidt het nieuwe credo. De afgelopen weken werd een handvol (romantische) komedies aangekondigd en gisteren bracht de studio naar buiten dat het werkt aan een vervolg op de succesvolle komedie Johnny English (2003), met Rowan Atkinson in de hoofdrol.

Dit nieuws volgde op het besluit van Universal  om – vijf weken voor de start van de opnamen – alsnog te stoppen met de (pre)productie van de groots opgezette drugsfilm Cartel. Deze film, onder regie van Asger Leth (Ghosts of Cité Soleil) en met Josh Brolin in de hoofdrol, had een beeld moeten geven van de gewelddadige drugsproblematiek in het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico.  Een film met een aanmerkelijk hoger risicogehalte dus.

Volgens Tatania Siegel, filmjournalist van Variety, illustreren deze besluiten de koerswijziging binnen Universal. ‘Universal Studios kiest tegenwoordig eerder voor veilige komedies dan films waaraan een wat groter risico kleeft, zoals Cartel. Een eventueel vervolg op Johnny English past volledig binnen deze strategie.’

Universal Studios werd in 1912 opgericht door de Duitse immigrant Carl Laemmle. In de jaren dertig beleefde de studio hoogtijdagen met horrorklassiekers als The Wolfman, Dracula en Frankenstein. Enkele (commercieel ) succesvolle films uit de Universal-stal zijn Jaws, Back to the Future en Jurassic Park. In 2008 scoorde de studio nog met de muzikale komedie Mamma Mia!.