Cannes toont nieuw werk gevangen Iraniërs

Festival eert Panahi en Rasoulof

Het Filmfestival van Cannes eert tijdens de komende editie de gevangen Iraanse filmmakers Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof. Het evenement vertoont van beide regisseurs nieuw werk, dat zij gemaakt hebben voordat zij werden vastgezet.

Van Panahi wordt de film This Is Not a Film vertoond, waarin hij de dag vastlegt waarop hij de uitspraak van het hof over zijn 'maken van propaganda tegen de islamitische republiek' afwacht.

Rasoulof rondde voor zijn arrestatie Good Bye af, het verhaal van een jonge advocaat uit Teheran die probeert een visum te bemachtigen waarmee hij het land kan verlaten.

'Dat ze deze films nog naar ons hebben toegestuurd terwijl hun twintig jaar celstraf boven het hoofd hing, is een daad van heldenmoed en een ongelooflijke artistieke boodschap,' stelt festivaldirecteur Thierry Fremaux.

Propaganda
Regisseurs Panahi en Rasoulof zijn onlangs in Iran elk tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor 'het maken van propaganda tegen de Islamitische Republiek.'

Bovendien mogen ze volgens de veroordeling twintig jaar lang geen films meer maken, scripts schrijven of contact hebben met media. De veroordeling leidde tot woedende reacties onder filmmakers en critici over de hele wereld.

Zilveren Beer
Panahi geldt als een van de belangrijkste onafhankelijke regisseurs in Iran. Hij won in 2006 in Berlijn een Zilveren Beer voor zijn tragikomedie Offside, over een groep vrouwen die stiekem een voetbalwedstrijd willen bijwonen. Dit is officieel bij wet verboden in Iran.

Panahi werd in maart gearresteerd, omdat hij werkte aan een film over de omstreden presidentsverkiezingen van 2009 in Iran. Destijds steunde hij de oppositie tegen president Mahmoud Ahmadinejad, die werd uitgeroepen tot winnaar van de omstreden stembusgang.

Bron: ANP