Middelbare scholieren moeten worden warm gemaakt voor de Nederlandse film. Dat vinden drie partijen uit de Nederlandse filmbranche die samen een educatieve website hebben gelanceerd: Filmcanon.nl. Marlou Rutten, één van de initiatiefnemers, vertelt erover.

Filmcanon.nl is een initiatief van het Nederlands Film Festival in samenwerking met filminstituut EYE en educatieve organisatie Bekijk 't. De site borduurt verder op de canon van de Nederlandse film die een commissie onder leiding van politica Jeltje van Nieuwenhoven in 2007 samenstelde. Marlou Rutten, hoofd evenementen van het NFF: ‘Met dit initiatief willen we de leerlingen laten nadenken over de ontwikkeling van de Nederlandse film en de bijdrage van het Nederlands cultureel erfgoed aan films van nu.'

De canon bestaat uit zestien Nederlandse films die volgens de samenstellers een gevarieerd beeld vormen van de Nederlandse filmgeschiedenis. De eerste film van de canon, De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort, komt uit 1905 en de laatste, Father and Daughter, uit 2000. 'Scholieren kunnen online Nederlandse films opgeven die na 2000 zijn uitgebracht en die zij in het oog vinden springen. Na het NFF in september kijken wij welke film er het meest is aangedragen. Die voegen we, uitsluitend op de website, aan de canon toe. Op deze manier willen we in gesprek gaan met de leerlingen,' vertelt Rutten.

Filmcanon.nl bevat (audiovisuele) achtergrondinformatie en opdrachten die zijn toe te passen bij de vakken Nederlands, CKV en geschiedenis in de bovenbouw van HAVO/VWO. 'De leerlingen leren niet alleen over film maar ook over de Nederlandse geschiedenis en maatschappelijke veranderingen. In Het is een schone dag geweest zie je niet alleen een mooie documentaire maar leer je ook over het werk van een boer en dat dit beroep steeds meer verdwijnt ,' zegt Rutten. 'Docenten en leerlingen kunnen zelfstandig met de opdrachten aan de slag. Om de docenten een handje op weg te helpen staat er ook een aantal voorbeeldlessen online.'

Rutten hoopt dat het project in de zomervakantie al veel naamsbekendheid krijgt zodat de site in het aankomende schooljaar al toegepast kan worden. 'Eén van de doelstellingen van het NFF is om de Nederlandse film onder de aandacht te brengen van een jonge doelgroep en daarmee de filmliefde al op een vroege leeftijd bij te brengen,' aldus Rutten.