Behind the Candelabra grote winnaar Emmy Awards 2013

Televisiefilm wint drie van de vijftien nominaties

Op een Academy Award hoeft Steven Soderbergh niet te hopen. Zijn nieuwste film, Behind the Candelabra, is gedistribueerd door televisiezender HBO en kan daarom niet meedingen naar de prijzen voor beste bioscoopfilms van het jaar. Maar de 65ste Primetime Emmy Awards – het televisie-equivalent van de Oscars – hebben het afgelopen weekend soelaas geboden: Behind the Candelabra won er in drie grote categorieën.

Behind the Candelabra scoorde als beste televisiefilm, terwijl Soderbergh de prijs voor beste regie in ontvangst nam. De film, die vanwege de expliciete homo-erotiek uiteindelijk na veel moeite door HBO Films werd gedistribueerd, draait om het leven van flamboyante pianist Liberace. Of eigenlijk om het leven van Scott Thorson, de jongen die Liberace’s assistent en geheime liefde werd tijdens de jaren ’70 en ’80. Michael Douglas en Matt Damon ontvingen voor hun rollen als respectievelijk Liberace en Thorson beiden een nominatie in de categorie beste acteur, maar alleen Douglas kon de prijs uiteindelijk mee naar huis nemen.



Een andere grote winnaar bij de uitreiking van de Emmy’s was Breaking Bad, die voor het eerst een Emmy voor beste dramaserie in ontvangst nam. De serie draait om een terminaal zieke scheikundeleraar ( Bryan Cranston) die, om zijn behandeling te kunnen financieren, crystal meth gaat produceren. Langzaam maar zeker zakt hij steeds dieper weg in de criminele onderwereld. Breaking Bad won al eerder in de categorieën beste regie, beste acteur en beste mannelijke bijrol, maar deze langverwachte onderscheiding moest lang uitblijven. Dit najaar komt de veelgeprezen serie ten einde.

Zie hier de volledige lijst met winnaars.